donderdag 24 oktober 2013

Vraag van de maand: Kunnen wij, als 'stelletje' een dubbele schenking ontvangen?

Is het mogelijk voor gehuwden / samenwoners om een 'dubbele' verhoogde schenking te ontvangen, waarbij de ouder(s) aan 'eigen' kind en diens partner een verhoogde schenking geeft voor bijvoorbeeld de aflossing van de eigenwoningschuld? Indien mogelijk, kan dan € 200.000 onbelast verkregen worden?

Bijvoorbeeld: A en B hebben een relatie. De ouders van A schenken A € 100.000 en tegelijkertijd of op een later tijdstip aan B € 100.000 ter aflossing van de eigenwoningschuld.


Partners
Voor de schenkbelasting bent u een partner van de schenker als u:
• met de schenker bent getrouwd en niet bent gescheiden van tafel en bed
• geregistreerd partner van de schenker bent
• u ongetrouwd samenwoont met de schenker

Partners worden voor de berekening van de schenkbelasting gezien als 1 persoon. Dat werkt 2 kanten op:
• Als beide partners ieder een schenking doen,  zien wij dat als schenkingen door 1 persoon. Wij tellen de schenkingen bij elkaar op.
• Als beide partners een schenking krijgen, dan zien wij dit als een schenking aan 1 persoon. Dit heeft gevolgen voor de berekening van de hoogte van de schenkbelasting.

Bron: Belastingdienst

Een 'dubbele' onbelaste schenking is dus niet mogelijk.

1 opmerking:

  1. Wij kregen een aanvullende vraag:

    Geldt de vrijstelling van schenkbelasting ook voor een eigen woning van de begiftigde in het buitenland ?

    De tijdelijke verruimde schenkvrijstelling kan ook gelden voor een woning in het buitenland. Daarbij gelden dezelfde uitgangspunten als voor een woning gelegen in Nederland.

    Belangrijk daarbij is de controlemogelijkheid van vastgoed in het buitenland. De vrijstelling geldt namelijk alleen als de schenking daadwerkelijk is besteed aan de eigen woning (zie artikel 5 van de Uitvoeringsregeling schenk- en erfbelasting).

    De vrijstelling kan daarom ook worden verleend voor een schenking voor de eigen woning van de begiftigde die gelegen is in een land waarmee Nederland een verdrag ter voorkoming van dubbele belasting heeft afgesloten waarin de uitwisseling van fiscale
    informatie is geregeld.

    BeantwoordenVerwijderen

Dank voor je reactie, onze moderators zullen de inhoud vd tekst controleren en daarna z.s.m. plaatsen op deze blog.