woensdag 2 oktober 2013

Vandaag is de laatste dag van de Pensioen3daagse





Centraal staat dit jaar de vraag: Heb jij het goed voor elkaar? Het doel van de Pensioen3daagse is om het pensioen en het weten of je het straks goed voor elkaar hebt onder de aandacht te brengen.

Kennis over eigen pensioen laag
Uit onderzoek van Wijzer in Geldzaken blijkt dat de meeste mensen hun pensioensituatie niet goed kennen. De helft van de mensen weet niet wat de gevolgen zijn van een scheiding voor het pensioen. Ruim 1 op de 4 mensen heeft niet nagedacht over de woonlasten na pensionering. En 3 op de 4 mensen weet niet goed wat een nabestaandenpensioen is. Veel mensen verwachten nog steeds dat ze eerder kunnen stoppen met werken dan de AOW leeftijd. Terwijl de financiële situatie dat voor veel mensen niet toelaat. Slechts 1 op de 10 mensen maakt geregeld tijd vrij om zich te verdiepen in het eigen pensioen.

Pensioen en huis/hypotheek
Bij pensioen denken de meeste mensen aan de AOW, het pensioen dat ze via de werkgever krijgen en het pensioen dat zelf opgebouwd is via lijfrentes. Maar je moet niet alleen kijken hoeveel inkomen je krijgt als je met pensioen gaat. Je moet ook goed kijken hoe hoog je uitgaven zijn.

Eén van de belangrijkste uitgavenposten is de eigen woning. Hoe meer je bijvoorbeeld afgelost hebt, hoe lager de hypotheek, en hoe meer je aan besteedbaar inkomen overhoudt per maand. Je pensioensituatie kun je dus op meerdere manieren verbeteren: door extra af te lossen of door extra te sparen/beleggen. Een pensioenadvies moet dan ook altijd gecombineerd worden met een hypotheekadvies.

De hypothecaire planners van ZO.nl kunnen de voor- en nadelen van de verschillende mogelijkheden op een rij zetten.

Servicepakket
En je moet niet vergeten om regelmatig naar je pensioen te kijken. Omdat je pensioensituatie in de loop van de tijd wijzigt. Dat heeft meestal te maken met belangrijke momenten in je leven. Denk bijvoorbeeld aan een andere baan, het beëindigen van een relatie of juist het aangaan van een relatie, gezinsuitbreiding, of een andere woning. Je zult dus regelmatig naar je pensioen moeten kijken. Kies daarom voor het ZO servicepakket #3 waarbij er naast de hypotheekcontrole ook regelmatig een pensioencheck wordt gedaan.


- Posted by Pascal de Roo -

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie, onze moderators zullen de inhoud vd tekst controleren en daarna z.s.m. plaatsen op deze blog.