vrijdag 25 oktober 2013

Voorkom betalingsachterstand op uw hypotheek


Een hypotheekachterstand voorkomen is altijd beter dan genezen. Hoe eerder u actie onderneemt, hoe groter de mogelijkheden zijn. Steek dus vooral niet uw kop in het zand.

Het afgelopen halfjaar zijn er 9.924 consumenten met een betalingsachterstand op de hypotheek bijgekomen. In totaal zijn er, per 1 oktober 2013, 91.812 consumenten die moeite hebben om hun
hypotheeklasten te betalen. Dit blijkt uit de halfjaarlijkse BKR Hypotheekbarometer.

Deze cijfers weerspiegelen het aantal consumenten dat minimaal vier volledige maandbedragen achter is met de betaling van de maandelijkse hypotheeklasten. Op dat moment geeft de geldverstrekker een melding door aan het BKR. Die melding wordt pas weer verwijderd als de achterstand volledig is ingelopen.

Wat kunt u zelf doen?
Zo snel mogelijk contact opnemen! Geldverstrekkers mogen (vanuit privacy overwegingen) geen informatie doorgeven aan tussenpersonen / hypotheekbemiddelaars over uw betalingsgedrag. Dit betekent dat u zelf in actie moet komen zodat er voldoende tijd is om de mogelijkheden te
onderzoeken om de betalingsachterstand te voorkomen.

Wat zijn de mogelijkheden?
Omdat een hypotheekachterstand vaak structureel is, is een structurele oplossing noodzakelijk. Dit betekent dat u kritisch naar uw inkomsten en uitgaven moet kijken.

Inkomsten verhogen
Uw inkomsten kunt u vaak niet zomaar verhogen. U kunt wel (laten) bekijken of u wellicht in aanmerking komt voor bepaalde toeslagen of tegemoetkomingen. Mocht u er nog geen gebruik van maken: u kunt een maandelijks voorschot bij de belastingdienst aanvragen voor de hypotheekrente aftrek (ook wel voorlopige teruggaaf of voorlopige aanslag genoemd).

Uitgaven verlagen
Ook uw uitgaven verlagen is niet altijd eenvoudig. Vaak begint het bij het creƫren van overzicht. Door al uw uitgaven in een kasboek te noteren krijgt u een beter beeld van uw uitgaven. Waar geeft u het aan uit? Zijn alle uitgaven wel nodig? Kunt u iets schrappen?

Ook kunt u via het NIBUD een persoonlijk budgetadvies krijgen. Door het online beantwoorden van een aantal vragen krijgt u een op maat gemaakte begroting. Komt u er zelf niet uit? Een speciale budgetcoach kan dan uitkomst bieden. Een persoonlijke coach kijkt over uw schouders mee naar uw inkomsten en uitgaven. Samen met u probeert de coach verbeteringen aan te brengen. Ook sommige geldverstrekkers hebben tegenwoordig budgetcoaches in dienst.

Aanpassen hypotheek
Soms kunt u uw maandlasten verlagen door uw huidige hypotheek aan te passen. Of dit in uw geval ook geldt valt van tevoren niet te zeggen. Dit moet altijd individueel bekeken worden. Tijdelijke aard
Zijn de financiƫle problemen van tijdelijke aard? bijvoorbeeld omdat u binnenkort extra uitgaven moet doen of omdat u tijdelijk werkloos bent? dan is een tijdelijke oplossing misschien de uitkomst.
De mogelijkheden hiervoor verschillen per geldverstrekker. Globaal zijn er een aantal opties te bedenken:

Hypotheek rentepauze
Een aantal geldverstrekkers bieden de mogelijkheid om voor een aantal maanden een 'rente pauze' in te lassen. U hoeft dan gedurende een bepaalde periode uw rente niet te betalen. Na deze periode moet u overigens de niet betaalde rente, wel terug betalen. Hiervoor wordt een betalingsregeling afgesproken.
Betalingsregeling
Ook als uw geldverstrekker geen 'rente pauze' aanbiedt, kun u in veel gevallen wel een tijdelijke betalingsregeling afspreken.

Nationale Hypotheek Garantie
Heeft u een hypotheek afgesloten met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Dan komt u wellicht in aanmerking voor de NHG Woonlastenfaciliteit. De faciliteit houdt in dat iemand die in de betalingsproblemen is geraakt door werkloosheid, arbeidsongeschiktheid, scheiding of een overlijden een aanvullende lening kunt krijgen. Deze lening kunt u gebruiken om de achterstanden en kosten te voldoen. Hierdoor krijgt u meer tijd om een oplossing te vinden voor de betalingsachterstanden.

Conclusie
De belangrijkste conclusie is: kom in actie! hiermee kunt wellicht voorkomen dat uw woning door de geldverstrekker op een veiling wordt verkocht...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie, onze moderators zullen de inhoud vd tekst controleren en daarna z.s.m. plaatsen op deze blog.