zaterdag 15 november 2014

Hypotheek in 2015 NOG moeilijker

Wie nog van de huidige inkomensnormen voor een hypotheek wil profiteren, moet snel zijn.




Deze normen gelden nog voor hypotheekoffertes die in 2014 zijn uitgebracht. In 2015 worden de inkomenseisen voor een nieuwe hypotheek een stuk strenger.

Dat blijkt uit de nieuwe Regeling hypothecair krediet, die minister Blok (Wonen en Rijksdienst) dinsdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Hoe lager het inkomen, hoe groter de daling van de maximale hypotheek. Huiseigenaren die een jaarinkomen onder de € 30.000 bruto hebben, kunnen volgend jaar op basis van hun inkomen 8 % tot 39 % minder hypotheek krijgen dan nu.

Ook mensen met hogere inkomens worden getroffen. Iemand met een modaal inkomen van circa € 35.000 kan volgend jaar nog ongeveer € 157.000 aan hypotheek krijgen. Nu is dat nog circa € 171.000. Uitgangspunt hierbij is een rentevaste periode van tien jaar vast, bij een gemiddelde rente van 3,25 %.

Niet-kwetsbare groepen
Als de adviseur aantoont dat de aanvrager van een hypotheek een inkomen onder de € 30.000 heeft maar tot een niet-kwetsbare groep behoort, kan de aanvrager iets meer hypotheek krijgen dan gemiddeld. Kwetsbare groepen zijn bijvoorbeeld mensen die extra kosten hebben vanwege een chronische ziekte of handicap, een woning met een hoog energieverbruik hebben of een gezin met twee of meer kinderen hebben. Ook mensen met bovengemiddelde financiële verplichtingen voor pensioen of (ex-)familieleden behoren tot een kwetsbare groep.

Twee criteria
Voor de bepaling van de maximale hypotheek gelden twee criteria: inkomen en woningwaarde. De laagste grens is bindend. Ook het criterium woningwaarde wordt volgend jaar strenger. Nu kan een woningkoper nog maximaal 104 % van de woningwaarde aan hypotheek krijgen. Volgend jaar is dat 103 %.

Moeilijker
‘Het wordt elke keer weer moeilijker om een huis te financieren’, zegt Rob Mulder, directeur Vereniging Eigen Huis. ‘Kopers kunnen steeds minder lenen en moeten vooraf een groter bedrag sparen. Dit helpt de doorstroming op de woningmarkt natuurlijk niet. Een geluk bij een ongeluk is dat de hypotheekrente de laatste jaren flink gedaald is.’


- Pascal de Roo gebruik makend van bron: VEH -

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie, onze moderators zullen de inhoud vd tekst controleren en daarna z.s.m. plaatsen op deze blog.