maandag 19 augustus 2013

Wat als je uit dienst treedt

Wat betekent dit voor uw pensioen?
Verandert u van baan? Begint u voor uzelf? Of bent u werkloos geworden? In al deze gevallen neemt u afscheid van uw oude baan en verandert uw leven. Het is belangrijk dat u daarbij ook aan uw pensioen denkt. Want hoe zit het met het pensioen dat u heeft opgebouwd bij uw oude werkgever?

Ik heb een nieuwe baan
Heeft u een andere baan? Dan is de kans groot dat u ook een andere pensioenregeling krijgt. Een nieuwe baan betekent niet altijd een betere pensioenregeling. Er zijn overigens ook bedrijven die géén pensioenregeling hebben. In dat geval bouwt u dus geen pensioen op via uw werkgever en moet u zelf voor uw pensioenvoorziening zorgen.

Wanneer u verandert van pensioenregeling kan een pensioentekort ontstaan. Gevolg hiervan kan zijn dat u straks minder pensioen ontvangt dan wanneer u bij uw vorige werkgever was gebleven. Dit pensioentekort is mogelijk te beperken door waardeoverdacht. U neemt dan de waarde van uw oude pensioen mee naar uw nieuwe pensioenuitvoerder.

In het pensioenoverzicht ziet u op welk en hoeveel pensioen u bij uw bedrijf recht heeft mocht u aan het eind van dit kalenderjaar uit dienst gaan en met een nieuwe baan beginnen.

Checklist
- Bekijk het pensioenoverzicht

- Vraag uw financieel adviseur naar de mogelijkheden van waardeoverdacht

- Denk aan uw nabestaanden

Ik begin voor mezelf
Wanneer u een eigen bedrijf begint, moet u zelf zorgen voor uw pensioen. Dit kunt u onder meer doen door geld te reserveren via de fiscale oudedagsreserve (FOR). Deze regeling stelt ondernemers in staat om – onder voorwaarden – belastingvrij een vermogen op te bouwen voor hun oude dag. U kunt ook een lijfrenteverzekering afsluiten of banksparen. De premie daarvoor is vaak fiscaal aftrekbaar.

In het pensioenoverzicht ziet u op welk en hoeveel pensioen u aan recht heeft mocht u aan het eind van dit kalenderjaar uit dienst gaan en met een nieuwe baan beginnen.

Checklist
- Bekijk het pensioenoverzicht

- Kijk op www.kvk.nl voor meer informatie over ondernemers

- Denk aan uw nabestaanden

Ik ben werkloos
Heeft u (nog) geen andere baan, dan kan dit gevolgen hebben voor uw pensioen. Het pensioen dat u al heeft opgebouwd, blijft gewoon bestaan. Maar zolang u geen nieuwe baan heeft, bouwt u waarschijnlijk niet verder op. Ook de verzekering voor premievrijstelling bij arbeidsongeschiktheid en uw arbeidsongeschiktheidspensioen stoppen.

In het pensioenoverzicht ziet u op welk en hoeveel pensioen u aan recht heeft mocht u aan het eind van dit kalenderjaar uit dienst gaan en werkloos worden.

Checklist
- Bekijk het pensioenoverzicht

- Kijk op www.uwv.nl voor meer informatie over werkloosheid

- Denk aan je nabestaanden





- Posted by Pascal de Roo -

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie, onze moderators zullen de inhoud vd tekst controleren en daarna z.s.m. plaatsen op deze blog.