donderdag 15 augustus 2013

Kritiek op mogelijke afkoop van levensverzekering door VEH

Vereniging Eigen Huis is kritisch over het kabinetsplan om aan de woning gekoppelde spaar- of beleggingspolissen vrij te geven, zodat huiseigenaren er hun hypotheekschuld mee kunnen aflossen.

Dit kabinetsplan lekte woensdag uit naar het Financieele Dagblad en is bevestigd door Tweede Kamerlid Jacques Monasch. Waarschijnlijk wordt het voornemen op Prinsjesdag gepresenteerd. Per saldo ziet Vereniging Eigen Huis meer nadelen dan voordelen in dit plan.

Het eerste nadeel is dat woningbezitters vaak pas aan het einde van de looptijd het grootste rendement op hun polis boeken, en dus bij vroegtijdige afkoop daarvan niet meer kunnen profiteren. Een tweede nadeel van het kabinetsplan is dat huiseigenaren na gedeeltelijke aflossing relatief hogere lasten betalen over de resterende hypotheek. Geldverstrekkers eisen dan namelijk dat een gedeelte annuïtair wordt afgelost.

Een derde nadeel is dat vroegtijdige afkoop een ingrijpende verandering is, waarvoor deskundig advies noodzakelijk is. Dat kost de woningbezitter al snel enkele duizenden euro’s extra.
Tussentijdse afkoop van aan een hypotheek gekoppelde spaar- of beleggingspolissen heeft nog een vierde nadeel. Door de afkoop vervalt namelijk ook de overlijdensrisicoverzekering. Het kan lastig zijn om een nieuwe overlijdensrisicoverzekering af te sluiten, omdat de verzekerde inmiddels ouder is en mogelijk een slechtere gezondheid heeft.

Beperkte voordelen
Het plan kan voor Nederland als geheel ook voordelen hebben, hoewel die volgens de vereniging niet opwegen tegen de nadelen voor individuele huiseigenaren. Zo leidt het tot meer aflossing van (hypotheek)schulden, waardoor banken een gunstiger kapitaalpositie krijgen. Tegelijkertijd krijgen verzekeraars echter een slechtere kapitaalpositie. Daarnaast kan afkoop van de polis voor huiseigenaren voordelig uitpakken als het rendement op de polis lager is dan de hypotheekrente. Maar dit voordeel geldt slechts voor een beperkt aantal huiseigenaren.

Nu al mogelijk
Voor bepaalde categorieën woningbezitters is het overigens nu al mogelijk om een aan de woning gekoppelde spaar- of beleggingspolis af te kopen. De staatssecretaris van Financiën heeft namelijk eind 2012 al besloten dat dit mogelijk moet zijn voor mensen die in een moeilijke financiële positie zitten. Concreet gaat het om situaties waarbij echtscheiding, schuldhulpverlening óf woningverkoop met restschuld in het spel is.

(Bron: Vereniging Eigen Huis)


- Posted by Pascal de Roo -

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie, onze moderators zullen de inhoud vd tekst controleren en daarna z.s.m. plaatsen op deze blog.