zondag 6 januari 2013

Zit je levensverzekering nog in BOX III ?





Vanaf 1 januari 2013 kun je niet meer belastingvrij sparen/beleggen in een nieuwe spaar- of beleggingsverzekering of op een spaar- of beleggingsrekening (de zogenaamde SEW, KEW en BEW). Het vermogen dat je opbouwt valt dan in box 3. En zodra je boven de vrijstelling komt, moet je belasting gaan betalen (1,2% over het saldo).

Voor mensen met een lopende verzekering in box 3 geldt er een overgangsregeling tot 1 april 2013. Heb je een box 3 verzekering of weet je dat niet helemaal zeker, neem dan contact op met de adviseur van ZO.nl.

Om welke verzekeringen gaat het?
Om verzekeringen die bedoeld zijn voor de aflossing van de hypotheek. Dat kan een beleggingsverzekering zijn maar ook de spaarverzekering van een spaarhypotheek.

Nu had je altijd twee mogelijkheden:
Je kon belastingvrij sparen/beleggen binnen een zogenaamde Kapitaalverzekering Eigen Woning (KEW). Je moest dan wel voldoen aan een aantal fiscale voorwaarden.

Of:

Je kon de verzekering in box 3 plaatsen. Dat hield in dat je vermogensrendementsheffing betaalde over het opgebouwde vermogen (tenminste als je boven de ruime vrijstellingsbedragen uitkwam).

Voor mensen die toentertijd nog weinig vermogen hadden, kon het interessant zijn om eerst de verzekering in box 3 te plaatsen. Pas op het moment dat het vermogen boven de ruime vrijstelling uitkwam, had u de keuze om de verzekering om te zetten in een Kapitaalverzekering Eigen Woning (KEW) en daarmee in BOX I te plaatsen.

Het omzetten van BOX III naar BOX I kan na 1 april niet meer!
Daarom is het nu van belang om voor 1 april 2013 een beslissing te nemen of je de verzekering in box 3 laat of overzet naar een Kapitaalverzekering Eigen Woning (KEW). Dat kan in de toekomst duizenden euro’s schelen.

Samen met je adviseur kun je bepalen wat het beste voor u is.

Bekijk ook onze blog van 3 december 2012 over dit onderwerp: Klik naar ons eerdere bericht





- Posted by Pascal de Roo -

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie, onze moderators zullen de inhoud vd tekst controleren en daarna z.s.m. plaatsen op deze blog.