maandag 7 januari 2013

De woningmarkt 2013 volgens de banken

November 2012 – Rabobank verwacht huizenprijsdaling van 7 procent in 2013
In het Kwartaalbericht Woningmarkt laten economen van de Rabobank weten dat de huizenprijzen in 2012 gemiddeld 6 procent dalen en in 2013 gaan de prijzen met 7 procent naar beneden. Echter zijn de verschillen in huizenprijzen per segment en regio groot. De economen van de Rabobank zien het komende anderhalf jaar geen verandering optreden in het verschil tussen vraag en aanbod op de Nederlandse woningmarkt. Dit ondanks de voorgenomen maatregelen voor de koop- en huurmarkt van het kabinet, welke wel de positieve kant op gaan. De Rabobank hoopt snel op duidelijkheid over het voorgenomen beleid aangaande de huur- en koopmarkt.

November 2012 – ABN Amro: huizenmarkt zakt verder weg in 2013
ABN Amro is somber over de huizenmarkt in 2013 en voorspelt dat de markt volgend jaar nog verder wegzakt. Deze sobere voorspellingen zijn waarschijnlijk gestaafd op de aanhouden recessie.

De economen van ABN Amro verwachten namelijk dat er in 2013 nog minder huizen worden verkocht. Ze geven aan dat er 14 procent minder huizen worden verkocht volgend jaar. Hiernaast verwachten ze ook dat de gemiddelde huizenprijs met 14 procent daalt.

November 2012 – ING voorspelt verder prijsdaling woningen
Het economische bureau van ING voorspelt dat de huizenprijzen in 2013 7 procent zullen dalen. In het jaar daarop verwachten ze nog een daling van 5 procent.

"Op dit moment is de vraag op de huizenmarkt laag en het aanbod hoog. Dat houdt de prijzen onder druk'', geeft ING aan. De bank geeft aan dat de huizenprijzen in 2012 7,5 procent dalen.

Om de huizenprijzen stabiel te krijgen, dient allereerst de vraag naar huizen aan te trekken en het aantal aangeboden huizen moet aanzienlijk naar beneden gaan. ''Dan hebben kopers steeds minder te kiezen en neemt hun huidige sterke onderhandelingspositie af. Komt de prijsbodem in zicht, dan zullen veel van de huidige afwachters de sprong durven wagen en instappen'', volgens de ING.

De daling van de huizenprijzen gaat nog door. ING: ''Gezien de huidige economische vooruitzichten, de maatregelen van het kabinet en het torenhoge aanbod verwachten wij dat de huizenprijzen niet eerder dan in 2015 zullen stabiliseren.''


- Posted by Pascal de Roo -

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie, onze moderators zullen de inhoud vd tekst controleren en daarna z.s.m. plaatsen op deze blog.