dinsdag 3 februari 2015

Woekerpolis in hypotheek ruïneert pensioen

Vanavond in Zembla: Woekerpolis in hypotheek ruïneert pensioen

Men heeft berekend dat de 650 duizend mensen met een woekerpolis in hun hypotheek straks 15% tot 25% van hun pensioen kwijtraken.

Daarmee ruïneert de woekerpolis in de hypotheek het pensioen. Een gemiddelde woning kost ca. € 210.000. Tussen 1990 en 2008 zijn honderdduizenden woekerpolissen verkocht die na 30 jaar tenminste de helft van de hypotheek moeten aflossen. Inmiddels is bekend dat door allerlei productdefecten deze woekerpolissen 30% tot 70% minder opbrengen dan voorgespiegeld. Vooral voor hypotheekpolissen valt de opbrengst tegen omdat daar vaak hoge verzekeringskosten in zitten. Gemiddeld wordt daardoor straks ca. € 50.000 minder afgelost op de hypotheek. Voor dat tekort moet een nieuwe hypotheek worden gesloten!






Levenslang veroordeeld tot lager pensioen
Na 30 jaar is de hypotheekrente in de meeste gevallen niet meer aftrekbaar. Wie dan € 50.000 extra hypotheek moet financieren kan de rente dus niet meer aftrekken en moet ook de hypotheek verplicht in maximaal 30 jaar aflossen (via een annuïtaire of lineaire hypotheek). Dat is een extra netto last van ca. € 265,00 per maand. De woekerpolis steelt op die manier via de achterdeur elke maand zo'n 15% van een modaal pensioeninkomen!

Wie sneller van de restschuld af wil, bijvoorbeeld in 15 jaar, levert nog meer pensioen in. Wie een hogere hypotheek heeft, heeft straks een nog groter 'hypotheekgat'. Het is zelfs denkbaar dat het pensioeninkomen te laag is om überhaupt dit onverwachte tekort te kunnen financieren, waardoor verkoop van de woning nog de enige optie is. Omdat door de zeer sterke vergrijzing in de komende 20 jaar de woonvraag ook totaal zal veranderen, is het maar de vraag of de woning dan ook snel kan worden verkocht.

Woekerpolis en hypotheek: een slechte combinatie
Stichting ODIN heeft al bij de politiek gepleit voor een radicaal andere aanpak van woekerpolissen in hypotheken. Het is geen kwestie van de polis verbeteren of activeren. Een woekerpolis in de hypotheek moet volledig worden verbannen. En daar kan de politiek ook beter van worden. Als bijvoorbeeld de actuele waarde van alle hypotheek woekerpolissen direct op de hypotheken worden afgelost, bespaart de politiek tot 120 miljoen euro per jaar aan hypotheekrenteaftrek. Tegelijkertijd worden de woonlasten lager.

Met het voordeel van de lagere woonlasten en de bestaande premie inleg in de woekerpolis kan bijvoorbeeld een nieuw beleggingsproduct worden gestart met veel lagere kosten en zonder alle productdefecten van de woekerpolis. Omdat de overlijdensrisicoverzekering in de woekerpolis meestal ook elders goedkoper kan worden voortgezet, wordt een extra besparing gerealiseerd. Er zijn dus heel veel goede redenen om juist de woekerpolis in de hypotheek volledig uit te bannen.

De Zembla uitzending van a.s. woensdag 4 februari 2015 (NPO 2, 20:25uur) staat in het teken van de vraag waarom de woekerpolis maar voortwoekert.

Het elimineren van uw polis(sen) en uw hypotheek omzetten naar een annuïteitenhypotheek (aflossen) kan worden berekend, als u een gratis account aanmaakt met uw actuele gegevens.

Ja, ik wil wel eens berekenen...



- Pascal de Roo gebruik makend van bron: Eufin -

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie, onze moderators zullen de inhoud vd tekst controleren en daarna z.s.m. plaatsen op deze blog.