woensdag 17 december 2014

Brand in uw woning, wat moet u doen?

Niet brandwonden, maar vergiftiging door rook zorgt voor de meeste slachtoffers bij woningbranden. Elke dag breken er in Nederland tientallen woningbranden uit met jaarlijks zo’n 600 gewonden als gevolg. Een brand komt altijd onverwacht. Is uw gezin goed voorbereid op een brand in uw woning?




Bij woningbrand heeft u gemiddeld slechts drie minuten de tijd om het huis uit te vluchten. Dertig jaar geleden was dat nog zeventien minuten. Doordat bouwmaterialen en meubels steeds meer brandbare stoffen bevatten, is de vluchttijd tijd drastisch ingekort.

Rookmelders
Omdat een woningbrand binnen enkele minuten kan uitgroeien tot een dodelijke vuurzee, is het belangrijk dat u de brand zo snel mogelijk opmerkt. Rookmelders in huis zorgen ervoor dat levens worden gered.

Het is een misverstand dat u vanzelf wakker wordt wanneer er brand is. De koolmonoxide die vrijkomt bij brand, maakt u juist suf. Bovendien ruikt u niet als u slaapt. Alleen een werkende rookmelder wekt u dus op tijd!

Oefenen ontruiming
Piep, piep, piep…. de rookmelder gaat af. Wat moet u doen? Vaak zijn er wel rookmelders opgehangen in huis, maar geen afspraken gemaakt over wie wat doet als er brand uitbreekt.
Maak daarom een vluchtplan, bespreek dit met uw gezinsleden en oefen het eens. Stel een wekker in op drie minuten en ervaar hoe lastig het is om binnen deze korte tijd met het hele gezin veilig de woning te verlaten.

Wat doet u bij brand?
- Blijf rustig
- Waarschuw andere bewoners
- Verlaat direct de woning
- Vlucht via de afgesproken veilige route
- Sluit ramen en deuren achter u
- Verzamel op de afgesproken plaats buiten
- Bel 112


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie, onze moderators zullen de inhoud vd tekst controleren en daarna z.s.m. plaatsen op deze blog.