dinsdag 9 december 2014

Nog strengere hypotheeknormen 2015

Strenge hypotheeknormen 2015 worden niet versoepeld of uitgesteld...

Minister Stef Blok (Wonen) maakte dat dinsdag duidelijk in de Tweede Kamer.

De normen van het instituut voor budgetvoorlichting moeten voorkomen dat mensen in de financiƫle problemen komen door te hoge lasten.

Het CDA had Blok gevraagd om de regeling op z'n minst uit te stellen en in de tussentijd om de tafel te gaan met de makelaars en met de werkgeversorganisaties. Die keerden zich tegen de aanscherping van de normen, die vooral zal gelden voor de lagere inkomens.

Ze vrezen dat de strengere normen het herstel van de woningmarkt belemmeren.

CDA

Blok bracht CDA-Kamerlid Sander de Rouwe in herinnering dat het in 2012 twee CDA-ministers waren die bepaalden dat advies van het budgetinstituut Nibud bepalend zou zijn bij de hypotheeknormen.

Hij wees er ook op dat de leennormen voor zeer energiezuinige woningen ruimer worden. Volgens Blok kunnen banken ook nog altijd 'maatwerk' leveren.

Nibud

Nibud maakte in november bekend dat de maximale hypotheek ten opzichte van het inkomen volgend jaar daalt.

Inkomens tot 28.000 euro kunnen volgens de percentages van het Nibud 3 tot 6,5 procent minder lenen. Voor hogere inkomens ligt het percentage 0,5 tot 3 procentpunt lager.

Als de hypotheekrente wordt meegewogen, kunnen Nederlanders volgend jaar wel meer lenen. De rente is namelijk dit jaar fors gedaald.

Nibud heeft de maximale financieringslast anders berekend. Zo wordt er rekening gehouden met mogelijke onvermijdbare uitgaven, als hoge zorgkosten of de komst van kinderen.



- Pascal de Roo gebruik makend van bron: NU.nl -

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie, onze moderators zullen de inhoud vd tekst controleren en daarna z.s.m. plaatsen op deze blog.