zaterdag 29 maart 2014

Wel of niet: voorlopig koopcontract inschrijven bij Kadaster

Wist u dat u zelf een ‘voorlopig’ koopcontract kunt inschrijven bij het Kadaster? In juridische termen heet dit Vormerkung. U wordt hierdoor geen eigenaar, dus de vraag is: “Waarom zou ik dit doen?”

Wij raden u aan om zelf een koopcontract in te schrijven als een van de volgende situaties zich voordoet:

U bent bang dat de verkoper het pand nog een keer aan iemand anders verkoopt. Door de inschrijving bij het Kadaster is in ieder geval duidelijk dat u de koper bent.

U denkt dat een schuldeiser van de verkoper mogelijk beslag gaat leggen op het pand. Door de inschrijving gaat uw kooprecht vóór het beslagrecht.

U vermoedt dat de overheid haar voorkeursrecht tot koop gaat neerleggen. Door de inschrijving hoort uw kooprecht voor te gaan.

Er zijn nog meer voordelen te bedenken. Er is echter ook een aantal redenen te bedenken waarom ‘voorlopige’ koopcontracten niet altijd worden ingeschreven.

Het inschrijven bij het kadaster kost geld. De werking van de inschrijving is zes maanden. Dit betekent dat er niet méér tijd mag zitten tussen het tekenen van het voorlopige koopcontract en het tekenen van de leveringsakte.

Elke situatie is anders. Daarom raden wij u aan om contact met ons op te nemen, zodat we u kunnen adviseren over het gehele aankoopproces van uw woning. Daarbij komt het inschrijven bij het Kadaster ook aan bod.


- Pascal de Roo gebruik makend van bron: notaris Heemskerk -

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie, onze moderators zullen de inhoud vd tekst controleren en daarna z.s.m. plaatsen op deze blog.