woensdag 2 april 2014

Financiele rust

De laatste – en nooit eindigende stap – binnen het planningsproces is de periodieke update. Financiële planning is een voortdurend proces dat nooit af is of volmaakt. Wanneer een klant een wens of doelstelling bereikt heeft, volgen er vanzelf nieuwe. Een financieel planner wil beschouwd worden als dé adviseur van zijn klanten. Het is daarom belangrijk de wensen en doelen te bewaken en regelmatig een update aan zijn klanten te geven of dit nog het geval is. Waar nodig dient de planner het financieel plan aan te passen aan de gewijzigde persoonlijke en financiële situatie van zijn klanten.

Tijdens de inventarisatiefase is vast komen te staan wat de klant van ons verwacht en wat zijn doelstelling(en) zijn. Vervolgens willen wij u beter leren kennen tijdens het kennismaking/ inventarisatiegesprek (luisteren, stellen van vragen), door de informatie uit het klantprofiel en door de documenten die wij hebben verzameld.
 
Via het analyseren van alle verzamelde gegevens komen wij tot een advies en uiteindelijk tot de uitvoering van het advies. In de uitvoeringsfase zijn actiepunten benoemd die van belang waren voor het tegemoetkomen aan de wensen en doelstellingen van klanten. Zoals bekend is financiële planning een voortdurend proces dat nooit af is. Wanneer u een wens of doelstelling heeft bereikt, dan is de kans groot dat er tegen die tijd wel weer andere wensen of doelen voor in de plaats komen.
 
Tijd voor een update
Als wij gezien willen worden als dé adviseur van u is het wat ons betreft belangrijk om regelmatig contact te hebben en te houden. Redenen hiervoor zijn onder andere:
  • Houdt u zich aan het financieel plan of heeft u hier moeite mee?
  • Bewaken geformuleerde wensen en doelen; liggen uw doelstellingen nog op koers?
  • Het risicoprofiel van u kan in de loop der tijd kan veranderen door bijvoorbeeld gewijzigde persoonlijke of financiële omstandigheden. Bent u hiervan op de hoogte?
  • Up-to-date houden financieel plan.
Er kunnen verschillende redenen zijn om zich niet aan de afgesproken koers te houden. Dit is ook de reden waarom onze rol als planner zo belangrijk is en waarom financiële planning dan ook een continu proces is. Maar ook voor financieel planners kan het lastig en tijdrovend zijn om klanten te herinneren aan de achterliggende redenen van bepaalde keuzes in het financieel plan elke keer als zij nerveus of onzeker zijn bijvoorbeeld wanneer hun beleggingen te maken krijgen met een correctie of dat zij van andere ‘experts' andere adviezen krijgen. Aan ons de taak om klanten constant het einddoel voor ogen te houden, het bredere geheel, afstand te laten nemen van de waan van de dag.
 
Koerswijziging
Bij de uitvoering van het financieel plan zijn diverse acties uitgevoerd die bij dienen te dragen aan het verwezenlijken van de wensen en doelen. Als planner is het dan zaak om u hiervan op de hoogte te houden, of aan te geven als bijsturing noodzakelijk is. De beleggingsresultaten vallen bijvoorbeeld tegen. Wij adviseren u dan om bijvoorbeeld uw beleggingshorizon te verlengen, de inleg te verhogen of eventueel het beleggingsdoel bij te stellen. Uiteraard is het ook mogelijk dat de behaalde rendementen beter zijn dan verwacht. Dan doen wij er misschien goed aan om u te adviseren zijn al opgebouwde vermogen te beschermen door bijvoorbeeld te switchen van een offensieve naar een defensieve modelportefeuille. Andere zaken waar wij rekening mee moeten houden zijn veranderingen in wet- en regelgeving, inflatie, economische situatie, mogelijk nieuwe en betere producten, et cetera.
 
Wilt u ook financiële rust? Raadpleeg dan eens onze financiële planners.
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie, onze moderators zullen de inhoud vd tekst controleren en daarna z.s.m. plaatsen op deze blog.