dinsdag 23 juli 2013

Vervalst bankafschrift leidt tot registratie

Een consument heeft in het kader van een hypotheekaanvraag opzettelijk een vervalst bankafschrift ingediend bij de bank met het doel de hypotheekaanvraagprocedure te versnellen. De bank heeft dit ontdekt en de persoonsgegevens van Consument opgenomen in het Externe Verwijzingsregister van de SFH.

De klager stelt zich op het standpunt dat deze maatregel niet in verhouding staat tot het door haar gepleegde feit. De Commissie is van oordeel dat de bank voldoende heeft toegelicht dat zij haarzelf en haar klanten dient te beschermen tegen alle gevaren die de veiligheid en integriteit van haar organisatie kunnen aantasten. Iemand die misbruik maakt van het financiƫle systeem door gefalsificeerde gegevens te overleggen wordt als een dergelijk gevaar aangemerkt.

De Commissie ziet het vervalsen van een bankafschrift als een listige kunstgreep. Dat is iets anders dan een enkele leugen, waarbij het om woorden en niet om handelingen draait. De Commissie is van oordeel dat de bank heeft voldaan aan de opnamecriteria voor het Externe Verwijzingsregister zoals die zijn gedefinieerd in het Protocol. De vordering wordt afgewezen.

Bron: Kifid





- Posted by Pascal de Roo -

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie, onze moderators zullen de inhoud vd tekst controleren en daarna z.s.m. plaatsen op deze blog.