woensdag 10 juli 2013

Starterslening #Pijnacker #Nootdorp via ZO hypotheken verkrijgbaar


Voor jonge huizenkopers is het vaak lastig om hun eerste koopwoning volledig te financieren. Via de Starterslening van het SVN (Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederland) helpt de gemeente Pijnacker-Nootdorp een handje. De starterslening geldt voor zowel bestaande als nieuwe woningen in de gemeente Pijnacker-Nootdorp.

Wat is de starterslening?

Stel: de hypotheek die je van de bank kunt krijgen, is niet voldoende om alle verwervingskosten te betalen. (Verwervingskosten zijn het totaal van de aankoopprijs, meerwerk of verbeteringen en andere ‘kosten koper’). Met de starterslening kun je het huis en de eventuele verbouwing alsnog financieren. 

Je wilt bijvoorbeeld een huis kopen voor € 200.000 (inclusief alle bijkomende kosten), maar je krijgt maar een hypotheek van € 170.000, dan kun je met de starterslening de overige € 30.000 financieren. Of je echt niet het volledige bedrag kunt lenen bij de bank wordt gecontroleerd bij het aanvragen van de starterslening.

Eerste drie jaar rentevrij

De eerste drie jaar is de starterslening rentevrij. Daarna moet je de lening gaan aflossen en rente betalen. Dit is afhankelijk van je inkomensstijging.

Wie kan een starterslening bij de gemeente aanvragen?

  • Je bent tussen de 18 en 34 jaar oud.
  • Je mag niet eerder woningeigenaar zijn geweest.
  • Voor bestaande woningen moet je
    • inwoner zijn van de gemeente Pijnacker-Nootdorp;
    • of er sinds 1990 gedurende een jaar hebben gewoond;
    • of in de gemeente werken.
  • De maximale verwervingskosten zijn € 240.000.
  • De maximale hoogte van de starterslening is 20% van de verwervingskosten, maar nooit meer dan € 35.000.
  • De regels en voorwaarden voor de Starterslening zijn vastgesteld door de gemeenteraad in de Verordening starterslening Pijnacker-Nootdorp.

Verkoper betaalt mee

De starterslening is alleen mogelijk als de verkoper van de woning meebetaalt aan de kosten van de regeling. De verkoper moet daartoe een getekende overeenkomst te sturen naar de gemeente. Onderstaand staan de bedragen die de verkoper (aan de gemeente) moet betalen als hij zijn woning wil verkopen aan een koper met een starterslening.
Bijdrage verkoper aan regeling starterslening
Hoogte startersleningVerplichte bijdrage verkoper per lening zolang Rijksbijdrage beschikbaar isVerplichte bijdrage verkoper per lening als Rijksbijdrage niet meer beschikbaar is
minder dan € 20.000€ 1.375€ 2.750
€ 20.000 - € 24.999€ 1.625€ 3.250
€ 25.000 - € 29.999€ 1.875€ 3.750
meer dan € 30.000€ 2.125€ 4.250

Aanvragen

Hoe je de starterslening aanvraagt en alle voorwaarden lees je hier . Er is voor € 1 mln aan startersleningen beschikbaar. Hoe lang de regeling loopt is afhankelijk van hoeveel gebruik ervan wordt gemaakt.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie, onze moderators zullen de inhoud vd tekst controleren en daarna z.s.m. plaatsen op deze blog.