maandag 15 juli 2013

NVM: Meer gedwongen verkoop door inkomstendaling

Inkomstenverlies is steeds vaker de reden waarom huiseigenaren  gedwongen zijn om hun woning te  verkopen. Bij gedwongen verkoop is bij een op de vijf gevallen inkomstenverlies door werkloosheid of scheiding de reden. In het laatste kwartaal van 2009 was dit nog maar bij een op de 12 gevallen de oorzaak. Dat blijkt uit een enquête van makelaarsorganisatie NVM.

De jongste cijfers hebben betrekking op de eerste 3 maanden van dit jaar, maar de NVM neemt aan dat dit percentage in het tweede kwartaal vergelijkbaar is. De makelaars registreerden in het eerste kwartaal 2550 gedwongen verkopen omdat eigenaren de woonlasten niet meer konden opbrengen. Dat komt neer op 12,4 procent van het aantal verkopen.

Toch vertoont de woningmarkt voor het eerst sinds tijden weer tekenen van herstel, zegt de makelaarsvereniging. In het tweede kwartaal zijn 19,8 procent meer woningen verkocht dan in het eerste kwartaal. Dat is veel meer dan verwacht. Tegelijk zijn de huizenprijzen slechts met 0,3 procent teruggelopen, blijkt uit de tweedekwartaalcijfers.

,,We zien dat het aantal verkopen behoorlijk aantrekt, terwijl het aanbod van nieuwe woningen op de markt afneemt. Ook vlakt de daling van de prijzen gaandeweg af. We zijn er nog niet, maar het wijst erop dat de markt langzaam in balans komt'', zei NVM-voorzitter Ger Hukker donderdag bij de presentatie van de cijfers.

Door de Hypotheek Opvangpolis kunnen de maandlasten bij arbeidsongeschiktheid of werkeloosheid tegen geringe premie worden opgevangen.

Online rekentool

Bent u bezorgd over uw hypotheek?
Doe dan de stresstest en weet binnen enkele minuten of uw hypotheek aandacht nodig heeft.
Stresstest

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie, onze moderators zullen de inhoud vd tekst controleren en daarna z.s.m. plaatsen op deze blog.