vrijdag 8 februari 2013

Ontwoeker je polis. Hoe doe je dat?



Als je een beleggingsverzekering of woekerpolis hebt is het belangrijk om te kijken wat dit betekent voor jouw persoonlijke financiële situatie. Niet alleen nu, maar zeker ook voor later. Als nu al blijkt dat de opbrengsten misschien tegenvallen, heb je nog tijd om je persoonlijke situatie te verbeteren. Dit kan later in je eigen voordeel zijn. ZO.nl legt graag uit wat je mogelijkheden zijn.

Welke mogelijkheden heb je?
Je kunt verschillende veranderingen in een beleggingsverzekering laten doorvoeren:

1. Premie verhogen
Als nu al blijkt dat de opbrengsten van je beleggingsverzekering of woekerpolis tegenvallen, heb je nog tijd om je persoonlijke situatie te verbeteren. Dit kan later in je eigen voordeel zijn. Je premie verhogen is een mogelijkheid.

Verzekeraars bieden soms de mogelijkheid om de premie die je betaalt voor je beleggingsverzekering of woekerpolis te verhogen. Vaak blijven de doorlopende kosten gelijk. Hierdoor kun je sneller vermogen opbouwen.

In sommige gevallen worden er toch nieuwe kosten in rekening gebracht als je je premie verhoogt. Dit kan je voordeel verkleinen. Wil je je premie verhogen? Ga naar je adviseur en vraag om advies.

2. Je verzekering of woekerpolis (tijdelijk) premievrij maken
Als nu al blijkt dat de opbrengsten van je beleggingsverzekering of woekerpolis tegenvallen, heb je nog tijd om je persoonlijke situatie te verbeteren. Dit kan later in je eigen voordeel zijn. Premievrij maken is een mogelijkheid.

Bij premievrij maken stop je alleen de premiebetaling (inleg) terwijl je verzekering gewoon blijft doorlopen. Je verzekeraar brengt na het premievrij maken nog steeds kosten in rekening. Vallen de beleggingsresultaten tegen, dan bestaat de kans dat de waarde van de polis steeds verder afneemt. Dit heet het inteereffect.

Het stoppen van de premiebetaling kan fiscaal nadelig zijn. Ook kan een verandering in je beleggingsverzekering of woekerpolis veel betekenen voor de opbouw van je vermogen. Laat je daarom goed adviseren door een adviseur.

3. Beleggingsverzekering afkopen
Als nu al blijkt dat de opbrengsten van je beleggingsverzekering of woekerpolis tegenvallen, heb je nog tijd om je persoonlijke situatie te verbeteren. Dit kan later in je eigen voordeel zijn. Afkopen is een mogelijkheid.

Wat is afkopen?
Het afkopen van je verzekering betekent dat je deze beëindigt. Je verzekeraar keert jou de opgebouwde poliswaarde uit minus eventuele afkoopkosten. Een adviseur kan beoordelen of het gunstig is om je verzekering af te kopen.

4. Switchen van beleggingsfondsen
Als nu al blijkt dat de opbrengsten van je beleggingsverzekering of woekerpolis tegenvallen, heb je nog tijd om je persoonlijke situatie te verbeteren. Dit kan later in je eigen voordeel zijn. Switchen van beleggingsfondsen is een mogelijkheid.

Wat betekent het switchen van beleggingsfondsen?
Veel verzekeraars geven de mogelijkheid om de samenstelling van je opgebouwde waarde te wijzigen. Dit wordt ook wel switchen genoemd. Switchen betekent dat er beleggingen van jou worden verkocht. Van de opbrengst worden nieuwe beleggingen aangekocht. Zo kun je kiezen voor nieuwe beleggingen met een ander verwacht rendement en risico.

Het is belangrijk dat je beleggingen aansluiten bij jouw persoonlijke situatie. Je beleggingen zullen ook na het switchen nog steeds passend moeten zijn. Laat je daarom goed adviseren door een adviseur.

5. Beleggingsverzekering oversluiten
Als nu al blijkt dat de opbrengsten van je beleggingsverzekering of woekerpolis tegenvallen, heb je nog tijd om je persoonlijke situatie te verbeteren. Dit kan later in je eigen voordeel zijn. Oversluiten is een mogelijkheid.

Wat is oversluiten?
Bij oversluiten kies je een nieuw product dat zo goed mogelijk past bij je doelen en het risico dat je wilt lopen. Vaak zal dit een product zijn met lagere kosten. Op jouw verzoek zal de verzekeraar de waarde uit de huidige polis overmaken naar het nieuwe product.

Het oversluiten naar een nieuw product kan fiscaal nadelig zijn. Ook kan een verandering in je beleggingsverzekering of woekerpolis veel betekenen voor de opbouw van je vermogen. Laat je daarom goed adviseren door een adviseur.

Misschien is het in jouw situatie zelfs beter om niets te doen, want dat is ook een optie. Vraag om advies voordat je beslissingen neemt. Een adviseur kan je helpen met het krijgen van inzicht in je persoonlijke situatie en je polis. Als je deze wilt verbeteren, kunnen jullie samen kijken naar de mogelijkheden voor een oplossing die bij je past.

Let ook goed op eventuele fiscale consequenties als je wijzigingen aanbrengt in jouw beleggingsverzekering. Vraag dit na bij jouw adviseur.


Wanneer is actie geslaagd?
Een hersteladvies is geslaagd als:
  1. je volledig op de hoogte bent van de huidige situatie van jouw beleggingsverzekering en of (en in hoeverre) je jouw doelkapitaal nog gaat behalen.
  2. jouw adviseur de mogelijkheden met jou heeft besproken om alsnog je doelkapitaal te behalen of het tekort te verminderen. Deze mogelijkheden kunnen aanpassingen aan je huidige verzekering zijn (bijvoorbeeld verhogen premie, afkopen, etcetera) maar kunnen ook alternatieve producten zijn bij je huidige of een andere maatschappij.
  3. je de voor- en nadelen van deze mogelijkheden tegen elkaar hebt afgewogen en je hierop een weloverwogen beslissing hebt gemaakt om wel of gebruik maken van deze mogelijkheden.
  4. als je actie wil ondernemen: de situatie voor de toekomst is verbeterd en waar mogelijk zelfs geheel hersteld.
Als je een beleggingsverzekering of woekerpolis hebt is het belangrijk om te kijken wat dit voor jou betekent. Het kan namelijk zijn dat je onvoldoende vermogen opbouwt om straks bijvoorbeeld je hypotheek te kunnen aflossen. Hoe eerder je inzicht hebt in je financiële situatie en de verbeter-mogelijkheden, des te beter kan je eventuele gaten in je financiële situatie dichten.

Wil jij dit inzicht?
Ga dan naar je adviseur en vraag om advies!

Wat kan een adviseur voor jou doen?
Een adviseur kan je helpen om:
  • Inzicht te krijgen in je huidige financiële situatie
  • Verbetermogelijkheden in kaart te brengen
  • Fiscale gevolgen in kaart brengen
  • Overige vragen te beantwoorden
Meer weten?





Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie, onze moderators zullen de inhoud vd tekst controleren en daarna z.s.m. plaatsen op deze blog.