donderdag 21 februari 2013

Heeft een van uw kinderen een studieschuld? Kunt u dan schenken?

Onze hypotheekadviseurs krijgen veel uiteenlopende vragen. Een van de volgende vragen werd vandaag gesteld: Mijn dochter (24) heeft haar studie afgerond en heeft nu een flinke studieschuld (in vier jaar tijd heeft zij €30.000 studieschuld opgebouwd). Ik wil haar nu helpen door een verhoogde schenking te geven, zodat zij haar studieschuld kan aflossen. Kan dit en waar moet ik aan voldoen?

Vrijstelling voor financiering van een studie of woning
De eenmalig verhoogde vrijstelling voor kinderen van 18 tot 40 jaar kan verhoogd worden tot € 51.407. Dit kan als uw kind het geld gebruikt:
  • om een dure studie te betalen
  • om een eigen woning te verwerven of voor kosten voor de eigen woning die uw kind daarna heeft gemaakt
Vrijstelling voor financiering van een studie
U mag gebruikmaken van de eenmalig verhoogde vrijstelling van € 51.407 als aan alle volgende voorwaarden is voldaan:
 
  • De studie of opleiding kost ten minste € 20.000 per jaar, exclusief levensonderhoud.
  • De schenking is vastgelegd in een notariële akte waarin staat:
  1. voor welke studie of opleiding de schenking is bedoeld
  2. het bedrag van de verwachte kosten van de studie of opleiding
  3. een ontbindende voorwaarde dat de schenking vervalt als het bedrag niet binnen twee jaar na het jaar van de schenking is besteed aan de vermelde studie of opleiding
  4. U en uw kind kunnen schriftelijk aantonen dat de schenking daadwerkelijk door u en/of uw partner is betaald en door uw kind is gebruikt voor de opleiding of studie.

Let op!
De aanvullende vrijstelling geldt niet voor de aflossing van schulden die al zijn aangegaan voor de financiering van een buitengewoon dure studie of opleiding voordat u de schenking deed.

De verhoogde vrijstelling is eenmalig, en kan dus niet worden gespreid over meerdere kalenderjaren. Er is wel een overgangsregeling in artikel 33, onder 6°, van de Successiewet. Als het kind vóór 1 januari 2010 de eenmalig verhoogde vrijstelling al heeft genoten, kan het kind toch de aanvullende eenmalig verhoogde vrijstelling nog genieten voor een schenking voor zijn eigen woning. Deze overgangsregeling geldt niet voor de betaling van kosten van een studie of opleiding.In alle gevallen moet in de aangifte schenkbelasting een beroep worden gedaan op de verhoogde vrijstelling.

Bron: Belastingdienst
* In deze fictieve casus kan geen beroep gedaan worden op de verhoogde vrijstelling voor studieschuld vanwege 2 redenen. Het zijn schulden die al zijn aangegaan voor de schenking (1) en de jaarlijkse kosten bedragen in deze casus minder dan €20.000 per jaar (2).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie, onze moderators zullen de inhoud vd tekst controleren en daarna z.s.m. plaatsen op deze blog.