woensdag 29 oktober 2014

Een erfenis (met schulden)

Als iemand overlijdt, staat uw hoofd misschien niet naar de zakelijke afhandeling van de erfenis. Toch is het goed om te weten dat u als erfgenaam keuzes kunt en zelfs moet maken. U heeft namelijk de keuze of u de erfenis van diegene accepteert of weigert. Als u niet zeker bent of er bezittingen of schulden zijn, dan kunt u ook ‘beneficiair aanvaarden’.

Keuze 1: Zuiver aanvaarden
U kunt ‘zuiver aanvaarden’ door u te gedragen als erfgenaam. Dat doet u door geld van de bankrekening te halen, spullen te verkopen of de woning te ontruimen. Het regelen van de uitvaart valt hier niet onder. U kunt officieel ‘zuiver aanvaarden’ door een verklaring van aanvaarding te ondertekenen bij de notaris. U accepteert hierbij de erfenis, met daarin zowel de bezittingen als de mogelijke schulden.

Keuze 2: Beneficiair aanvaarden
Bij ‘beneficiair aanvaarden’ bent u als erfgenaam niet met uw eigen vermogen aansprakelijk voor schulden in de erfenis. Zijn er onvoldoende bezittingen om de schulden te betalen? Dan hoeft u het tekort niet zelf te betalen. U mag niets van de bezittingen meenemen, totdat zeker is dat alle schulden zijn betaald. Een hoge hypotheek, veel achterstallig onderhoud of verborgen schulden kunnen een erfenis negatief laten uitvallen. De notaris kan dit voor u oplossen bij de Rechtbank.

Keuze 3: Verwerpen van een erfenis
Het ‘verwerpen van een erfenis’ komt voor bij een negatieve nalatenschap. Er zijn dan meer schulden dan bezittingen. In deze situatie regelt de notaris de communicatie met de Rechtbank om een akte van verwerping op te stellen. Het is mogelijk om zonder tussenkomst van een notaris een nalatenschap te verwerpen. U gaat dan zelf naar de Rechtbank om een akte van verwerping op te stellen.

U heeft tot drie maanden na het overlijden van uw naaste de tijd om uw keuze te maken. Let wel op dat u binnen deze termijn geen handelingen van ‘zuivere aanvaarding’ verricht. Hierdoor kunt u later niet meer 'beneficiair aanvaarden' of 'verwerpen'. In alle gevallen kunt u altijd contact opnemen met de notaris om advies in te winnen of om u te laten ondersteunen bij het regelen van de nalatenschap.


- Pascal de Roo -

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie, onze moderators zullen de inhoud vd tekst controleren en daarna z.s.m. plaatsen op deze blog.