zondag 26 oktober 2014

Bouwen zonder vergunning

Op 1 november veranderen er een aantal regels in de bouw. Wat verandert er voor jou? Wij zetten het op een rijtje.

ZIE OOK: Regels versoepeld: tot 4 meter uitbouwen zonder vergunning onderaan deze blog

Zit je er over te denken om je woning uit te bouwen? Dan kun je nu een aanbouw van je woning nu tot vier meter uitbouwen zónder dat je een vergunning nodig hebt. Dat was 2,5 meter. De overheid wil zo eigen initiatief stimuleren, zegt minister Schultz van Haegen, en veel overbodige regeltjes schrappen.

Wil je geen uitbouw, maar een schuur? Dat kan ook. En voortaan zonder omgevingsvergunning. Ook voor een dakkapel hoef je niet meer langs de gemeente.

Heb je zorg nodig, maar woont je mantelzorger niet in de buurt? Daar komt ook een oplossing voor. Op het achtererf van je huis mag een tijdelijke woning plaatsen, waarin de mantelzorger kan wonen tijdens de zorgperiode. Zo kunnen kinderen bijvoorbeeld hun zieke ouders verzorgen.

Dat mooie kantorenpand dat al tijden leegstaat? Zonde, terwijl studenten staan te springen om een woning, of scholen uit hun voegen barsten. Daarom wordt het makkelijker om de bestemming van zo'n gebouw te veranderen. Duurt dat nu nog zes maanden, na 1 november kan zo'n bestemmingsplanwijziging binnen acht weken afgewikkeld worden. Daarmee wordt volgens de minister ook nog eens jaarlijks 650.000 euro bespaard.


4 meter
Het is straks eenvoudiger om zonder vergunning aan- of uit te bouwen of kleine bouwwerken in de achtertuin neer te zetten.

Een uitbouw aan de achterkant mag voortaan vier meter lang vergunningvrij worden gebouwd. Dat was 2,5 meter. Dat laat minister Schultz van Haegen (Infrastructuur) weten.


Ook is het voortaan toegestaan om in de achtertuin een tijdelijke woongelegenheid voor mantelzorgers neer te zetten. Daar kunnen dan de mantelzorgers of de zorgbehoeftigen wonen, zolang als de hulp nodig is.

De nieuwe regels gaan in per 1 november.

- Pascal de Roo gebruik makend van bron: RTLnieuws -

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie, onze moderators zullen de inhoud vd tekst controleren en daarna z.s.m. plaatsen op deze blog.