vrijdag 7 februari 2014

Hoezo te laag inkomen?

Op verzoek van de algemene commissie voor Wonen en Rijksdienst van de Tweede Kamer geeft Minister Blok zijn reactie op een brief van de heer O te Z over de inkomenstoets op hypotheken.

De heer O kreeg van zijn hypotheekadviseur te horen dat hij zijn bestaande hypotheeklening niet kon oversluiten naar een goedkopere aanbieder omdat hij niet voldoet aan de door de Rijksoverheid ingestelde inkomenstoets. Hij vroeg of de regels daarop aangepast kunnen worden.

Aan de heer O is gemeld dat de regels voor de inkomenstoets een uitzondering kennen voor dergelijke situaties. Specifiek gaat het om artikel 4 lid 2 van de tijdelijke regeling hypothecair krediet. Die uitzondering is bedoeld om het mogelijk te maken dat mensen hun bestaande hypotheeklening kunnen oversluiten naar een andere geldgever, bijvoorbeeld vanwege een lagere rente of na afloop van een rentevast periode.

Oversluiten is ook mogelijk als uit de inkomenstoets blijkt dat de lasten uit de lening te hoog zijn in verhouding tot het huidige inkomen (Loan-to-Income of LTI). Daarbij is het wel belangrijk dat de geldnemer in het huis blijft wonen (geen verhuizing) en de lening niet wordt verhoogd, tenzij het oversluitkosten betreffen (zoals kosten voor notaris, advies en vervroegde aflossing). Overigens is het aan de geldgevers om te bepalen om al dan niet gebruik te maken van de uitzonderingen in de regelgeving. Ze zijn daartoe niet verplicht.

Bron: Rijksoverheid

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie, onze moderators zullen de inhoud vd tekst controleren en daarna z.s.m. plaatsen op deze blog.