dinsdag 4 februari 2014

Brandschade wordt verhaald op de veroorzaker



Per  1 januari 2014 is het vernieuwde Brandregres van kracht. In het kort houdt dit in dat brandverzekeraars een uitgekeerde brandschade volledig op de veroorzaker kunnen verhalen. Dit geldt alleen voor de zakelijke markt.

Vanaf 2014 kunnen bedrijven dus tot in de miljoenen aansprakelijk worden gesteld

Niet veel bedrijven hebben de capaciteit om zulke hoge kosten op te vangen. Een adequate aansprakelijkheidsverzekering is dan ook cruciaal. Het is echter heel lastig om de hoogte van zo’n verzekering vast te stellen. Tot 2014 mochten verzekeraars tot maximaal 500.000 verhalen, maar vanaf 1 januari 2014 ontbreekt zo’n objectieve maatstaf. Het gevolg is bovendien dat het totaal verzekerde bedrag van een aansprakelijkheidsverzekering op kan gaan aan een Brandregres-claim. Dat is als het ware een bodemloze put, zodat er geen dekking over blijft voor andere risico’s, zoals werkgevers- en productaansprakelijkheid

Juist omdat het Brandregres een dekkende verzekering lastig maakt, is het belangrijk om brandrisico’s te onderkennen en waar mogelijk te voorkomen. Dit kan door preventiemaatregelen te treffen op de werkvloer en/of door aansprakelijkheid te limiteren in bijvoorbeeld de leveringsvoorwaarden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie, onze moderators zullen de inhoud vd tekst controleren en daarna z.s.m. plaatsen op deze blog.