woensdag 13 november 2013

U bouwt pensioen op, maar is dit voldoende?

Uw jaarruimte over 2013 is het maximale bedrag dat u in 2013 af mag trekken als lijfrentepremie vanwege een eventueel tekort in uw pensioenopbouw in 2012. Ook als u in loondienst normaal pensioen opbouwt, kunt u volgens de fiscale regels toch een tekort in uw pensioenopbouw hebben.

Pensioentekort? Dan heeft u jaarruimte
Veel Nederlanders hebben een pensioentekort zonder dat zij het weten. U heeft een pensioentekort als u minder pensioen opbouwt dan u mag. U kunt uw pensioentekort beperken door uw ' jaarruimte ' te gebruiken. Jaarruimte is het bedrag dat u maximaal voor de belasting mag aftrekken van uw inkomen als u een pensioentekort heeft. U stort een bedrag op een geblokkeerde rekening. Zo spaart u zelf voor een aanvulling op uw pensioen.

Heeft u in de voorafgaande jaren uw jaarruimte niet volledig benut? U kunt dan over de afgelopen 7 jaar uw jaarruimte nog benutten tot een bepaald maximum. Dit is uw reserveringsruimte .

Hoe hoog is uw jaarruimte of reserveringsruimte?
U kunt uw jaarruimte en reserveringsruimte berekenen op de site van de Belastingdienst. Voor het berekenen van de jaarruimte 2013 moet u gebruik maken van uw uniform pensioenoverzicht (UPO) en jaaropgave 2012. Houd deze bij de hand als u de berekening wilt maken. U berekent uw reserveringsruimte door uw jaarruimte van de afgelopen 7 jaar bij elkaar op te tellen.

Belastingvoordeel
Het geld dat u op deze speciale rekening stort, kunt u verrekenen met uw inkomstenbelasting. U krijgt in 2014 dus een deel van uw storting in 2013 terug. Over de pensioenuitkering betaalt u natuurlijk wel (hopelijk een lagere) belasting. Ook bespaart u de jaarlijkse 1,2% vermogensrendementsheffing.

Benut uw jaarruimte op tijd
Wilt u dat uw storting nog meetelt voor uw belastingaangifte over 2013? Onderneem dan nu al actie.

Advies inwinnen belangrijk
Een belangrijke vraag is natuurlijk of een pensioentekort in uw persoonlijke situatie een probleem is. Wellicht heeft u minder inkomsten nodig omdat uw uitgaven dalen. Het is daarom belangrijk om eerst uw situatie na pensionering in kaart te laten brengen voordat u besluit uw jaarruimte te benutten. Ook het berekenen van de jaarruimte is niet altijd even eenvoudig. Het is daarom verstandig een deskundig advies bij de pensioenadviseurs van ZO.nl in te winnen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie, onze moderators zullen de inhoud vd tekst controleren en daarna z.s.m. plaatsen op deze blog.