vrijdag 27 juli 2018

Eigen haard lijkt goud waard

Vaker uit eten

De Nederlandse huizenmarkt kent duidelijke prijsverschillen. Zo zijn er natuurlijk verschillen tussen regio’s en ook tussen type woningen. Opvallender is het dat volgens bijna de helft van de ondervraagden hun huis meer waard is dan dat van de buren. Zo blijkt uit een peiling van het ING Economisch Bureau onder ruim 11.000 mensen op Mijn ING Nieuws.

Huizenprijzen verschillen

Huizen kunnen sterk in waarde verschillen. Gemiddeld verwisselde een Nederlandse woning vorig jaar voor 263.00 euro van eigenaar. In Appingedam lag dat op ongeveer 263.000 euro en in onze hoofdstad Amsterdam 445.000 euro. Belangrijke verklaringen voor deze verschillen zijn factoren als inkomen en demografie. Logische prijsverschillen zijn er ook tussen type woningen: een gemiddeld vrijstaand huis verkocht in 2017 voor ruim 390.000 euro, terwijl een gemiddeld appartement voor 220.000 euro van de hand ging. Extra vierkante meters, binnen of buiten, kennen een prijs.

Meer waard dan de buren

Hoe zit het met de verschillen tussen huizen in dezelfde straat? Volgens bijna de helft van de ondervraagden is hun eigen huis meer waard dan dat van de buren. Slechts een kwart (27%) denkt dat hun huis juist minder waard is dan het huis ernaast. Bijna één op de drie heeft geen mening. Het verschil tussen meer en minder is opvallend als we ons realiseren dat huizen in dezelfde straat veelal redelijk op elkaar lijken en elkaar gemiddeld niet veel zullen ontlopen.

Straatprijs

Binnen een straat zijn er allerlei zaken te bedenken die tot prijsverschillen leiden. Zo zal een pas verbouwd huis gemiddeld voor meer verkocht worden dan een huis met achterstallig onderhoud. Een huis met een dakkapel zal voor net iets meer gaan dan eentje zonder. Minder logisch is het dat bijna de helft van de huiseigenaren denkt dat hun woning meer waard is dan die van de buren. Om dat te verklaren moeten we naar iets anders kijken dan naar de woningen zelf, de verklaring zit m in de eigenaren.

Zelfde huis andere prijs?

Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat huiseigenaren de waarde van hun bezit gemiddeld met zo’n 5 tot 10% overschatten. Belangrijke verklaring daarvoor is het zogenaamde Endowment effect. Dat is de neiging om de waarde van wat van jezelf is te overschatten. Het is voor een huiseigenaar nou eenmaal heel lastig in te denken dat anderen zijn mooie met zorg uitgekozen keuken of badkamer misschien net ietsje minder mooi vinden.

Economisch Bureau juli 2018

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie, onze moderators zullen de inhoud vd tekst controleren en daarna z.s.m. plaatsen op deze blog.