dinsdag 7 juni 2016

VAR verklaring verdwijnt

Dit betekent het verdwijnen van de VAR voor jou

De VAR (Verklaring arbeidsrelatie) verdwijnt in 2016. Huur je vanaf 1 mei 2016 een zzp’er in of ben je zelf zzp’er, dan geldt voor jou de nieuwe Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA).

We schreven het al eerder: werkgevers beschouwen zzp’ers steeds vaker als een alternatief voor een vast dienstverband. Ook wordt langere tijd meedraaien in een organisatie steeds normaler. Alleen was volgens de Belastingdienst het onderscheid op de werkvloer tussen medewerkers en zzp’ers niet duidelijk genoeg.

Een nieuwe wet vanaf 1 mei

In het kort komt het erop neer dat het vanaf 1 mei veel duidelijker moet zijn dat een werkgever samenwerkt met een zzp’er. Veel zzp’ers werkten namelijk te veel en te lang voor dezelfde baas. Zij deden hetzelfde werk als loondienstmedewerkers, maar dan zonder de premies voor sociale verzekeringen. Door de nieuwe Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties – verkort: DBA – kan de Belastingdienst makkelijker controleren of iemand een ‘echte’ zzp’er is of niet.

Lees ook
ZZP: wat doe je als je ziek wordt?
Er zijn 3 soorten overeenkomsten

Wat betekent dit in de praktijk? Je VAR-verklaring wordt vervangen voor een modelovereenkomst, die zowel jijzelf als je opdrachtgever ondertekenen. In een modelovereenkomst staat dat het gaat om een werkovereenkomst tussen een opdrachtgever en een zzp’er, en niet tussen een opdrachtgever en een medewerker in loondienst. Ook bevat de overeenkomst regels waar je als opdrachtgever en als zzp’er aan moet voldoen.

Er zijn drie soorten overeenkomsten:

Algemene modelovereenkomsten
Een algemene modelovereenkomst kun je gebruiken wanneer je bijvoorbeeld via een intermediair werkt en er geen direct toezicht is. Deze is opgesteld door de Belastingdienst, VNO-NCW en MKB Nederland.

Modelovereenkomsten voor branches en beroepsgroepen
Er zijn overeenkomsten die voor een specifieke branche of beroepsgroep zijn opgesteld; van bouwvakker tot huisarts en van architect tot kunstenaar. Om een voorbeeld te geven: in overeenkomst voor de bouw staat dat een zzp’er geen bedrijfskleding van zijn opdrachtgever mag dragen. Hij moet zijn eigen kleding dragen. En hij mag alleen gebruik maken van zijn eigen gereedschap. Ander voorbeeld: een zzp-vervoerder mag niet zomaar in een vrachtwagen van zijn opdrachtgever rijden.

Zolang je gebruik maakt van 1 van de modelovereenkomsten van de Belastingdienst, weet je opdrachtgever zeker dat er geen sprake is van loondienst. Hij hoeft dan geen loonheffingen in te houden en te betalen.

Individuele overeenkomsten
De werkgever en zpp’er kunnen in onderling overleg ook een eigen overeenkomst opstellen en laten beoordelen door de Belastingdienst. Goedkeuring door de Belastingdienst is overigens niet verplicht. Toch kan het wel verstandig zijn. Zo voorkom je bijvoorbeeld dat je achteraf alsnog loonheffing moet betalen.

Geen garantie

Vanzelfsprekend moet je je in de praktijk natuurlijk wel aan de afspraken in de overeenkomst houden. De Belastingdienst kan controleren op de feitelijke situatie op de werkvloer. Is er toch twijfel of overtuiging van een dienstverband, dan kan je opdrachtgever een boete en naheffingen krijgen. Deze heffingen kan hij voor een deel op jou verhalen.

De Belastingdienst stelt de komende tijd meer verschillende modelovereenkomsten op. De nieuwe regels gaan officieel vanaf 1 mei 2016 in. Er geldt een overgangsfase van een jaar.


- Pascal de Roo gebruik makend van bron: CB -

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie, onze moderators zullen de inhoud vd tekst controleren en daarna z.s.m. plaatsen op deze blog.