vrijdag 20 mei 2016

Heeft het energielabel waarde?

In januari 2015 werden alle Nederlandse woningen voorzien van een voorlopig energielabel. Een gratis label dat de energiezuinigheid inschat op basis van openbare Kadaster gegevens en dat door de woningeigenaar bij verkoop van de woning wordt aangevuld en omgezet in een definitief energielabel. Een jaar na dato bestudeerden de onderzoekers van het TIAS VastgoedLAB op grote schaal het effect dat deze nieuwe generatie energie-labels hebben gehad bij de verkoop van koopwoningen.

Onze resultaten laten zien dat het nieuwe label in haar debuutjaar heeft gezorgd voor een prijsdifferentiatie van ruim €36.000 bij de verkoop van gemiddelde Nederlandse koopwoningen. Een prijseffect dat wordt gemeten na zorgvuldige correcties voor andere prijsbepalende woningkenmerken zoals locatie, oppervlakte en leeftijd van de woning. Gunstig gelabelde doorsnee woningen werden verkocht tegen een groene premie van ongeveer €7.000, terwijl een ongunstig G-label de transactieprijs met ruim €29.000 wist te drukken. Resultaten die laten zien dat consumenten de kosten van hoge energierekeningen nog steeds zwaar laten meewegen bij de aankoop van hun volgende woning.

Om de impact van het nieuwe energielabel in de koopwoningmarkt zorgvuldig te duiden, hebben wij gebruik gemaakt van grootschalig datafusie. Zo zijn de 2015 transactiecijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) gekoppeld aan de energielabelgegevens van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Hiermee is een uniek en gedetailleerd overzicht ontstaan van maar liefst 82.829 woningen die in 2015 zijn verkocht.

De resultaten laten zien dat de adoptie van het energielabel enorm is gestegen van 15% in 2014 tot 76% in 2015. Verder blijkt dat gelabelde energiezuinigheid de verkoop versnelt en de opbrengst gunstig beïnvloedt. Dit zijn effecten die vergelijkbaar zijn met resultaten op basis van het oude energielabel. Wilt u meer lezen over de resultaten van dit nieuwe definitieve label?

Lees dan het hele verslag.


- Pascal de Roo gebruik makend van bron: Tias -

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie, onze moderators zullen de inhoud vd tekst controleren en daarna z.s.m. plaatsen op deze blog.