donderdag 7 januari 2016

Huurverhogingen - Als er één schaap over de dam is...




Huurders van sociale woningen met hogere inkomens moeten ook de komende jaren rekening houden met aanzienlijke huurstijgingen. Dat zegt Marien de Langen van de Amsterdamse woningcorporatie Stadgenoot. ‘We moeten er veel scherper op zijn dat onze sociale woningen zijn bedoeld voor mensen met een laag inkomen.’ De gemiddelde wachttijd in Amsterdam is acht jaar.

Stadgenoot is met 32.000 woningen een van de grootste corporaties van Amsterdam. Een kwart van de huurders heeft een inkomen boven modaal (€35.000). Zo’n 15% verdient zelfs meer dan €45.000. Het aandeel scheefwoners bij Stadgenoot komt ongeveer overeen met het landelijk gemiddelde voor woningcorporaties. Een gemiddelde sociale huurwoning in Amsterdam kost €465 per maand.

De Tweede Kamer behandelt maandag de nieuwe Wet doorstroming woningmarkt die ertoe moet leiden dat de wachtlijsten voor een sociale woning verminderen. Dit moet gebeuren door meer tijdelijke wooncontracten toe te staan. Ook moeten de huren van scheefwoners harder kunnen stijgen dan gemiddeld. D66-Kamerlid Wouter Koolmees wees er eerder op dat de helft van de scheefwoners slechts 50% tot 70% van de wettelijk toegestane maximale huur betaalt.

Mordicus tegen

De landelijke huurdersvereniging Woonbond is mordicus tegen inkomensafhankelijke huurverhoging. De afgelopen jaren kregen huurders met een inkomen boven modaal huurstijgingen van zo’n 4% per jaar opgelegd. De bond sloot vorig jaar met de branchevereniging van woningcorporaties Aedes een akkoord om de huren vanaf dit jaar gemiddeld met maximaal 1% boven inflatie te laten stijgen.

Het kabinet heeft dit akkoord overgenomen, maar biedt corporaties in de nieuwe wet ook de mogelijkheid om op regionaal niveau een uitzondering te maken voor inkomens boven €39.000 per jaar. Als corporaties met een gemeente overeenkomen deze extra huuropbrengst in nieuwbouw van sociale woningen te investeren, mogen de huren naar verwachting wederom met 4% boven inflatie worden verhoogd. De Langen: ‘We zullen daar zeker gebruik van maken, want meer middelen betekent meer sociale huurwoningen bouwen.’


- Pascal de Roo gebruik makend van bron: FD -

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie, onze moderators zullen de inhoud vd tekst controleren en daarna z.s.m. plaatsen op deze blog.