woensdag 30 december 2015

Zat er in uw kerstpakket een kadobon?





Met een cadeaubon zoekt u het lekker zelf uit. Dat kan best handig zijn. Maar hoe lang is een bon eigenlijk geldig? En wat doet u als de winkel failliet gaat?

Ongewenste cadeaus
Het juiste cadeau vinden is niet eenvoudig. De Sint en de Kerstman zitten soms vruchteloos te denken wat ze nu weer moeten schenken. In december zijn er opnieuw veel ongewenste cadeaus in de schoorsteen gevallen en onder de kerstboom beland. Nederlanders ontvingen afgelopen kerst voor tientallen miljoenen euro’s aan pakjes waar ze weinig aan hebben, blijkt uit de ING Financieel fit Barometer. “Lang niet alle cadeaus vallen altijd even goed in de smaak. Denk aan die vreselijke stropdas of die weerzinwekkende vaas”, zegt Marten van Garderen van het ING Economisch Bureau. “Met 1 op de 7 cadeaus zijn de ontvangers eigenlijk niet blij.”

Cadeau doorgeven
Van Garderen: “Om dit type cadeauleed te voorkomen en dicht bij de wens van de ontvanger aan te sluiten, kan het geven van een bon of een envelop met inhoud een mooie oplossing bieden. Daarmee heeft de ontvanger de vrijheid om precies te kopen wat hij of zij echt leuk vindt.”

In de prullenbak
Toch verdwijnt er in Nederland jaarlijks voor 5 miljoen euro aan cadeaubonnen in de prullenbak, schat de Consumentenbond. Als de geldigheidstermijn is verstreken, is de bon waardeloos, denken veel mensen. Of er staat een bedrag in guldens op. En wat doe je als een winkel failliet dreigt te gaan?

Faillissement
Er is de afgelopen dagen een levendige tweedehandsmarkt ontstaan in cadeaubonnen van V&D. De winkelketen heeft uitstel van betaling gekregen. Als een bedrijf in surseance verkeert, worden alle betalingsverplichtingen bevroren, legt Olav Wagenaar van DAS Rechtsbijstand uit. De bon weggooien is dan voorbarig. De mogelijkheid bestaat dat u deze bij een doorstart toch nog kunt verzilveren. Gaat een winkel failliet, dan kunt u bij de curator een vordering indienen ter hoogte van de waarde van de cadeaubon. Stuur dan een kopie van de cadeaubon mee. “De kans dat je er iets van terugziet is wel gering”, zegt Wagenaar. “Het is een achtergestelde vordering, dus je staat achter in de rij.”
Wel of niet geldig?

Cadeaubonnen. Zo zit het:

Een cadeaubon waarop geen datum staat, is onbeperkt geldig;
Als alleen de datum vermeld staat waarop de bon is gekocht, is deze 5 jaar geldig vanaf de uitgiftedatum;
Cadeaubonnen kunnen ook korter inwisselbaar zijn. Er staat dan bijvoorbeeld: deze bon is geldig tot 1 jaar na de uitgiftedatum;
Als de geldigheidstermijn korter is dan 1 jaar, moet de verkoper wel bewijzen dat dit redelijk is;
Een cadeaubon kunt u meestal niet inwisselen voor geld. Als u erom vraagt, wil de verkoper het bedrag soms wel uitkeren. Maar hij hoeft u het geld niet te geven;
Ook als de geldigheidstermijn van de bon is verstreken, bent u afhankelijk van de welwillendheid van de aanbieder. De grote aanbieders van cadeaubonnen gaan hier vaak soepel mee om;
Staat er nog een bedrag in guldens op de bon? Verkopers zijn soms bereid om de waarde in euro’s te vergoeden;
U kunt met uw cadeaubonnen ook een goed doel steunen. Stichting Doneerkadobon probeert ook verlopen bonnen en giftcards in te wisselen.


- Pascal de Roo gebruik makend van bron: ING -

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie, onze moderators zullen de inhoud vd tekst controleren en daarna z.s.m. plaatsen op deze blog.