donderdag 26 november 2015

In maart van dit jaar is door de Tweede Kamer de Woningwet aangenomen. Die heeft een grote invloed op het werk van corporaties. Maar ook u als woningzoekende krijgt er direct mee te maken. Corporaties moeten vanaf 1 januari 2016 verplicht minimaal 95% van de woningzoekenden die recht hebben op huurtoeslag, huisvesten in een woning onder de € 576 (voor 1 en 2 personen) of € 618 (voor 3 of meer personen). Dat heet de passendheidstoets. De Tweede Kamer heeft dit besloten om de woonlasten voor u betaalbaar te houden en te bezuinigen op de Huurtoeslag.

Wat betekent het voor u?
Deze nieuwe regel heeft vooral gevolgen als u:
- alleenstaand bent en een inkomen heeft tot €21.950, dan mag u alleen nog maar reageren op woningen met een huur tot €576 en niet op duurdere woningen
- een tweepersoonshuishouden bent en een inkomen heeft tot €29.800, dan mag u alleen nog maar reageren op woningen met een huur tot €576 en niet op duurdere woningen
- een drie of meer persoonshuishouden bent en een inkomen heeft tot €29.800, dan mag u alleen nog maar reageren op woningen met een huur tot €618 en niet op duurdere woningen.

Jongeren tot 23 jaar die in aanmerking willen komen voor huurtoeslag, mogen een woning huren tot €403. Heeft u een hoger inkomen tot €38.950 dan kunt u alleen in uitzonderingsgevallen nog reageren op kleine woningen met een huur onder €576 of grote woningen onder €618.

Gezien het feit dat woningen die u nu op Woonnet-Haaglanden vindt, deels in 2016 verhuurd worden, zult u in de meeste advertenties vanaf 1 oktober al de strengere inkomenseisen tegenkomen.

Minder woningaanbod?
De corporaties zetten zich in om zoveel mogelijk woningen onder €576 en €618 aan te bieden maar ook voldoende woningen te hebben voor mensen met een hoger inkomen. Zowel mensen met een laag als hoger inkomen kunnen door de strengere regels op minder woningen reageren en wellicht langere wachttijden krijgen. De corporaties en gemeenten volgen deze wachttijden nauwkeurig en zullen de minister indien nodig informeren als de wachttijden door deze regel te veel oplopen.

Wil je eens online testen of kopen een alternatief kan zijn, klik dan hier



- Pascal de Roo gebruik makend van bron: Woningwet -

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie, onze moderators zullen de inhoud vd tekst controleren en daarna z.s.m. plaatsen op deze blog.