maandag 22 juni 2015

Huizenkoper kan, met de huidige lage rentestand, 10% minder lenen

Per 1 juli 2015 gaat de maximale hypotheek verder omlaag. Geldverstrekkers zijn dan verplicht om de uitgebreide financieringslasttabel van het NIBUD* te gebruiken. Deze is uitgebreid met 7 extra kolommen waardoor het financieringslastpercentage, ook wel de “woonquote”, het inkomensdeel wat aan wonen mag worden besteed, verder wordt verlaagd.

Vooral met de huidige lage rentestand (momenteel ca. 2,25% voor 10 jaar vast) is het verschil merkbaar. Dat komt omdat het financieringslastpercentage hiervoor in de nieuwe tabel enkele procenten lager ligt. Vrijwel alle inkomenscategorieën kunnen hierdoor ca. 10% minder lenen. Bij een inkomen iets hoger dan modaal, €35.000 bruto inc. vakantiegeld, loopt het verschil al op tot €19.076 minder hypotheek.

Wanneer de hypotheekrente iets zou oplopen en boven de 2,5% uitkomt, dan worden de verschillen kleiner. De huizenkoper kan dan nog ca. 4% minder lenen t.o.v. oude tabel.

Begin 2015 werden de financieringslastpercentages ten opzichte van 2014 ook al verlaagd maar een constant dalende hypotheekrente zorgde er voor dat het maximale hypotheekbedrag redelijk gelijk bleef. Dat zal waarschijnlijk nu niet het geval zijn tenzij de hypotheekrente nog verder daalt.

Meer informatie en een aantal voorbeeldberekeningen vindt u hier:

http://www.zo.nl/hypotheken/online/online-berekenen/maandlastcalculator/




- Pascal de Roo -

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie, onze moderators zullen de inhoud vd tekst controleren en daarna z.s.m. plaatsen op deze blog.