donderdag 28 mei 2015

Pleidooi voor individueel pensioen

Ouderenorganisaties (waaronder de Unie KBO) willen dat alle deelnemers in een pensioenfonds en alle gepensioneerden in een nieuw pensioenstelsel een persoonlijke beleggingsrekening krijgen. Dat schrijven de voorzitters van de ouderenbonden (Unie KBO, NOOM en PCOB) en de pensioenkoepels (KNVG en NVOG) in een discussienota over een nieuw pensioenstelsel.
 
Individuele pensioenrekeningen
De inleg op al deze individuele pensioenrekeningen kan het best collectief belegd worden, omdat zo het hoogste rendement behaald kan worden. Solidariteit zal ook na invoering van de persoonlijke pensioenrekeningen een belangrijk uitgangspunt blijven voor de pensioenfondsen.
Bij de vaststelling van de premie zal in het nieuwe pensioenstel uitgegaan worden van een gemiddeld rendement op de beleggingen, dat iedereen in staat stelt een goed pensioen op te bouwen, zeggen de ouderenorganisaties. Ze denken daarbij aan bijvoorbeeld 3%. Is de beleggingsopbrengst hoger dan wordt de pensioenopbouw hoger, is de opbrengst lager dan valt de pensioenopbouw lager uit. Omdat er zo niet langer sprake is van de schijnzekerheid van een afgesproken pensioen kunnen de financiƫle buffers in dit nieuwe pensioenstelsel beperkt blijven.

Veel voordelen

Het nieuwe stelsel heeft volgens de ouderenorganisaties veel voordelen. Deelnemers kunnen gedurende hun hele werkzame leven zien wat ze voor hun pensioen sparen. De communicatie met de deelnemers wordt eenvoudiger, omdat de pensioenuitkeringen steeds van het saldo op de pensioenrekening kunnen worden afgeschreven. Het resterende saldo wordt ondertussen nog steeds collectief belegd door het pensioenfonds. (Op dit moment moet voor het spaarsaldo op de pensioendatum nog een vaste pensioenuitkering worden aangekocht).

Het voorgestelde stelsel past ook bij de toegenomen flexibiliteit op de arbeidsmarkt, aangezien de deelnemers bij verandering van baan hun saldo kunnen meenemen naar een anders pensioenfonds. Zelfstandigen kunnen in dit stelsel ook deelnemen in een pensioenfonds. De deelnemers krijgen in dit stelsel ook de keuzevrijheid een (te maximeren) deel van hun gespaard pensioengeld te besteden aan bij voorbeeld aflossing van een hypotheek of zorgkosten.

Solidariteit blijft

In het pensioenstelsel met persoonlijke pensioenbeleggingsrekeningen blijft de solidariteit in stand, benadrukken de ouderenorganisaties. De ingelegde gelden worden immers collectief belegd en naast het beleggingsrisico wordt ook het langlevenrisico gedeeld. Als iemand overlijdt wordt zijn opgespaarde geld verdeeld over de andere deelnemers, zodat mensen die honderd jaar worden ook nog pensioen kunnen krijgen. Er is een belangrijk verschil: in het nieuwe stelsel wordt de gerealiseerde sterfte achteraf gedeeld. In het huidige pensioenstelsel worden de onzekere sterfteverwachtingen over vele jaren en vele generaties heen gedeeld.

Geen blauwdruk

De ouderenorganisaties hebben hun opvattingen vastgelegd in een discussienota ‘Mogelijke richting voor een nieuw pensioenstel’. Ze hebben het nieuwe systeem de naam ISDC gegeven. De afkorting staat voor Individueel Solidair Defined Contribution. De term defined contribution geeft aan dat sociale partners een premie (contribution) vaststellen (defined) in de verwachting dat daarmee via beleggingen een redelijk pensioen kan worden opgebouwd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie, onze moderators zullen de inhoud vd tekst controleren en daarna z.s.m. plaatsen op deze blog.