vrijdag 1 augustus 2014

Toch ook even een nuchter bericht over de woonmarkt.

Bij 1 op de 3 verkooptransacties woningen legt huiseigenaar geld toe
Hoewel er steeds meer optimistische geluiden zijn over de woningmarkt, meldt Netwerk Notarissen op basis van een eigen steekproef naar de overdrachten van woningen dat bij 1 op de 3 huizen die van eigenaar wisselt er sprake is van een 'onderwaterhypotheek'.
Steekproef
Uit een recente steekproef onder dertig van de bij Netwerk Notarissen aangesloten notariskantoren naar de lopende overdrachten blijkt dat 1 op de 3 huizen die bij de notaris worden overgedragen onder water staat. Meer dan 75% van de verkopers met een huis onder water moet het eigen spaargeld aanspreken bij de overdracht van hun huis. Daarnaast wordt er bijgesprongen door ouders, die geld lenen of schenken, of wordt er extra geld geleend bij de bank.
In de steekproef werd ook gekeken naar de kopers: hebben zij zelf een huis te verkopen? In ruim 45% was de koper een starter op de woningmarkt en had dus geen eigen huis te verkopen.

Scheiding
Er staan in Nederland meer 1,4 miljoen huizen onder water."Je krijgt pas natte voeten van een huis onder water als je móet verkopen." Van der Geld, juridisch directeur bij Netwerk Notarissen, noemt als voorbeeld scheidende stellen die door hun scheiding 'gedwongen' zijn te verkopen op een ongunstig moment. In de steekproef bleek dat het in 1 op de 4 lopende overdrachten van woningen om een scheiding waarvan het in 50% om een huis onder water gaat.

Bron: Netwerk Notarissen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie, onze moderators zullen de inhoud vd tekst controleren en daarna z.s.m. plaatsen op deze blog.