donderdag 13 november 2014

Verzekeringen vergelijken loont




Het beeld bestaat dat Nederlanders zich voor elk wissewasje verzekeren. Dat klopt niet. Toch heeft het zin om geregeld te checken of de verzekeringen nog aansluiten bij de leefsituatie.

Nederlanders het best verzekerde volk ter wereld? Niets is minder waar, stelt het Verbond van Verzekeraars. Als je kijkt naar de gemiddelde premieomzet per inwoner, staat Nederland van alle EU-landen op plaats 2, net onder Zwitserland. Maar dat is te kort door de bocht, legt Rudi Buis van het Verbond uit. "Nederland is een van de weinige landen met een privaat zorgverzekeringsstelsel. In andere landen worden de zorgkosten bijvoorbeeld via het belastingstelsel binnengehaald. Die zijn dan niet meegenomen in de totale premieomzet."

Middenmoter
Zou je de zorgpremie weglaten, dan eindigt Nederland in de middenmoot, op de 10e plaats. De gemiddelde premieomzet per inwoner is dan ruim 2.000 euro. In Zwitserland, dat op nummer 1 staat, is dat bijna 5.000 euro. "Er is een soort mythe ontstaan dat Nederlanders zich voor van alles verzekeren", zegt Buis.

Checken
Het is goed om geregeld te controleren of de verzekeringen nog passen bij de leefsituatie, benadrukt Buis. "Check één keer per jaar je verzekeringsportefeuillie. Misschien ben je gaan samenwonen, of is de leeftijd van de auto reden om een andere polis af te sluiten. Zorg in elk geval dat je niet dubbel verzekerd bent." Bij dat laatste tekent Buis wel aan dat het niet om schrikbarende bedragen gaat. "Vrijwel niemand heeft twee opstal- of autoverzekeringen. Dat zijn de verzekeringen die elke maand voor de grootste uitgaven zorgen."

Zonde
Het is zaak om scherp te zijn bij het afsluiten van je verzekeringen, uitbreidingen en aanvullende dekkingen, stelt Milo Alink, marketeer schadeverzekeringen bij ING. "Het is zonde van het geld als zaken dubbel gedekt zijn. Een dubbeldekking kan bijvoorbeeld ontstaan bij de combinatie van een auto- en rechtsbijstandverzekering. In beide producten zit vaak een verhaalsdekking voor verkeersschades. Of bij de combinatie van een ongevallen- en reisverzekering. De reispolis bevat vaak ook een ongevallendekking."

Onderverzekering voorkomen
Aan de andere kant is onderverzekering helemaal ongewenst, benadrukt Alink. "Hiermee kun je echt het schip ingaan. Denk maar aan een waardestijging bij een woning waarvan de polis al jaren niet meer onderhouden is. Als het huis in vlammen opgaat, heb je een groot probleem. Daarom is het van belang om een verzekering te kiezen die bij je past."

Waardemeter
Voor sommige verzekeringen moet de consument een waardemeter of een taxatierapport invullen. Alink: "Wij werken, net als een aantal andere aanbieders, met grote vaststaande verzekerde sommen voor opstal en inboedel. Dit type verzekering is voor 98 procent van de Nederlanders geschikt. Dat voorkomt veel administratieve rompslomp." Alleen in uitzonderlijke gevallen is het beter om voor maatwerk te kiezen, stelt hij. "Dan kun je denken aan een monumentaal pand, of een unieke boerderij met bijzondere daken en gevels. Of als er veel kunst en antiek in de inboedel zit."

Ziektekosten in het buitenland
Bij ziektekosten in het buitenland gaan mensen er soms ook ten onrechte vanuit dat hun zorgverzekering voldoende zekerheid biedt, vertelt Alink. "Maar als je in landen als Zwitserland, Oostenrijk, de Verenigde Staten, Canada of Scandinavië in een kliniek belandt, kan de rekening aardig oplopen. Veel Nederlandse zorgpolissen keren dan slechts uit op basis van de in Nederland geldende tarieven, waardoor een enorme 'restschuld' ontstaat. Een goede reisverzekering is dus wel degelijk van belang, ook in het kader van hulpverlening en extra reis- en verblijfkosten."

Tips

Check de leeftijd van uw auto. Als de auto ouder wordt, wordt hij minder waard. Een minder uitgebreide dekking is dan misschien voldoende. Hiermee bespaart u direct op uw premie;

Sluit niet zomaar van alles extra af bij uw autoverzekering. U kunt vaak kiezen uit allerlei aanvullende verzekeringen. Die zijn niet altijd even noodzakelijk;

Stof uw woonverzekering zo nu en dan eens af. Weet u bijvoorbeeld tot welk bedrag uw spullen of eigen huis verzekerd zijn?
Breng alle woonverzekeringen onder één dak. De scheidslijn tussen een opstal- en inboedelverzekering is soms dun. Kiest u voor één aanbieder, dan voorkomt u discussie over bij wie u de schade kunt verhalen.




Wilt u liever geheel ontzorgd worden? Download dan onze app waarbij wij al uw polissen in één map bewaren. Daarmee heeft u alles overzichtelijk bij elkaar; polissen, polisvoorwaarden, groene kaart (makkelijk in het buitenland) en controleren/adviseren wij u over de premies. Bespaar tijd, geld en gemak.

App store voor Apple

App store voor Android

Een bezoek aan onze site kan ook, daar heeft u geen smartphone voor nodig en profiteert u toch van het gemak. Ga naar de site


- Pascal de Roo -

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie, onze moderators zullen de inhoud vd tekst controleren en daarna z.s.m. plaatsen op deze blog.