vrijdag 6 december 2013

Is een samenlevingscontract nodig?

Een samenlevingscontract is een overeenkomst waarin u afspraken maakt over het samenwonen. Bijvoorbeeld over de kosten van de huishouding.



Zodra u gaat samenwonen kan het verstandig zijn een samenlevingscontract af te sluiten.

Dit is niet verplicht maar kan (grote) problemen voorkomen. Mocht u bijvoorbeeld komen te overlijden dan krijgt zonder een samenlevingscontract uw familie de helft van de gezamenlijke bezittingen. Meubels bijvoorbeeld, of geld. Dat kan vervelend zijn want uw partner wil die misschien zelf houden. Met een samenlevingscontract met verblijvingsbeding voorkomt u dit. Na uw dood krijgt uw partner het recht op alle gezamenlijke bezittingen.

U kunt een samenlevingscontract laten opstellen bij de notaris. ​Aan het opstellen van een notariële akte zijn kosten verbonden. De kosten kunnen per notaris verschillen. Ook mag u zelf een samenlevingscontract opstellen. Een zelf opgemaakte (onderhandse) overeenkomst is echter niet voor alle doeleinden geldig.

Onderdelen samenlevingscontract

U mag zelf bepalen wat er in het samenlevingscontract staat. De wet geeft geen verplichte onderdelen. Om u een idee te geven van de mogelijkheden treft u hieronder een aantal mogelijke zaken aan die u kunt regelen.

Financiële bijdrage
U regelt in de overeenkomst hoeveel ieder financieel bijdraagt aan het huishouden. Bijvoorbeeld ieder de helft, of naar evenredigheid van inkomsten.

Koopwoning
Stel dat u in het verleden alleen een woning heeft gekocht. In een samenlevingscontract kunt u niet regelen dat het huis van u samen wordt. Wel kunt u de helft van het huis verkopen aan uw partner. De notaris maakt dan een akte van levering op. Daarna bent u pas samen eigenaar.

Is uw partner eigenaar van het huis en wil hij/zij dat zelf blijven? Dan profiteert u niet mee van de waardestijging van het huis, als u er geld in stopt. Bovendien kan het geld wat u aan het huis uitgeeft, gezien worden als schenking. En wat u heeft gegeven, kunt u niet meer terugnemen. U kunt ervoor zorgen dat u wel profiteert van de waardestijging door daarover in een samenlevingscontract afspraken te maken.

Partnerpensioen
Er zijn verschillende soorten pensioenen. Een daarvan is het partnerpensioen dat uw partner ontvangt als u overlijdt. De meeste pensioenfondsen accepteren bij samenwoners alleen een samenlevingscontract als bewijs van uw relatie.

Uit elkaar gaan
Zonder samenlevingscontract neemt iedere partner zijn eigen spullen mee. In het contract kunt u nu al afspraken maken voor als de relatie eindigt. Bijvoorbeeld over wie wat meekrijgt, en wie mag blijven wonen in de (huur-)woning.

Bij de beëindiging van een samenlevingscontract ontvangt de (ex)partner niet automatisch partner alimentatie. Behalve als dit in het samenlevingscontract staat. Is dit niet geregeld in het contract en wil een van de partners alimentatie? Dan moet de rechter hierover een uitspraak doen.

Overlijden
Een verblijvingsbeding zorgt ervoor dat indien één van de twee samenwoners overlijdt, de langstlevende samenwoner de gehele eigendom verkrijgt over de voorheen gemeenschappelijke zaken. Een verblijvingsbeding biedt dus geen uitweg voor de niet-gemeenschappelijke zaken. Privé-zaken kunnen alleen worden nagelaten door middel van het opstellen van een testament.

Het samenlevingscontract zelf is namelijk geen testament. Als een van de samenwoners overlijdt, dan is de andere samenwoner niet automatisch erfgenaam. Volgens de regels van het erfrecht is de familie van de overledene erfgenaam. In een testament kunt u andere afspraken maken. Veel samenwoners die een samenlevingscontract tekenen, laten gelijk een testament opmaken.

Samenlevingscontract en kinderen

Wanneer partners een samenlevingscontract hebben en een kind krijgen, wordt de vrouw automatisch de moeder. De man moet het kind eerst erkennen om de officiële vader te worden. Daarvoor moet hij naar de ambtenaar van de burgerlijke stand, of naar een notaris.




- Posted by Pascal de Roo -

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie, onze moderators zullen de inhoud vd tekst controleren en daarna z.s.m. plaatsen op deze blog.