woensdag 29 oktober 2014

Verschil tussen samenwonen en gereg. partnerschap

Samenleven en een geregistreerd partnerschap, beide zijn een alternatief voor het huwelijk. Wat is het verschil?



Geregistreerd partnerschap
Het geregistreerde partnerschap lijkt in veel opzichten op het huwelijk. Sinds afgelopen 1 april is een wet in werking getreden die het erkennen van kinderen in een partnerschap vereenvoudigt. Anders dan bij het samenlevingscontract, ontstaat er van rechtswege een gemeenschap van goederen, een onderhoudsplicht, een alimentatieplicht en een pensioenregeling. Geregistreerde partners zijn ook van rechtswege elkaars erfgenaam.

Samenlevingscontract
Een samenlevingscontract is er voor mensen die gaan samenwonen en duidelijke afspraken willen maken over bijvoorbeeld wat er gebeurt als de relatie eindigt en hoe de verdeling van bezittingen gaat. Anders dan bij het geregistreerd partnerschap, zijn er van rechtswege geen afspraken over de gemeenschap van goederen, geen afspraken over erfgenamen en geen afspraken over de alimentatie. Dat zult u zelf moeten regelen. Dat kan door een testament te maken of voor een deel door aparte regelingen op te nemen in het samenlevingscontract. Let op! Een notarieel samenlevingscontract geeft pas na 6 maanden een vrijstelling op erfbelasting, of samenwoners die reeds 5 jaar aaneengesloten samenwonen.

Er zijn nogal wat verschillen tussen een samenlevingscontract en een geregistreerd partnerschap. Wat het beste bij u past hangt af van uw persoonlijke situatie en wensen. Wij kunnen met u bekij-ken wat de consequenties voor u en uw partner zijn in een persoonlijk gesprek. U kunt daarvoor contact met een notaris contact opnemen.




- Pascal de Roo -

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie, onze moderators zullen de inhoud vd tekst controleren en daarna z.s.m. plaatsen op deze blog.