zaterdag 12 juli 2014

Woonmarkt herstelt zich door 'subsidie'

Bij een kwart van de woningaankopen speelt deze financiële hulp een rol, concludeert de Volkskrant zaterdag uit een inventarisatie bij onder meer notarissen, makelaars, de Belastingdienst en het kadaster.



Tien tot vijftien procent van de woningaankopen werd in de eerste helft van dit jaar gefinancierd met een schenking van de ouders.

Tienduizenden ouders maakten gebruik van de tijdelijke mogelijkheid om hun kinderen tot honderdduizend euro belastingvrij te schenken voor de aankoop van een woning of de aflossing van de hypotheek. Het aantal schenkingen ligt nu zeventien keer zo hoog als drie jaar geleden. Gemiddeld wordt zestigduizend euro geschonken.

Starterslening
Bij vier tot zes procent van de aankopen speelde een starterslening van het rijk, de gemeente of de provincie een rol. Dat is twee keer zo veel als vorig jaar. De gemiddelde starterslening, die aanvullend werkt op de hypotheek, bedraagt 28.500 euro.

Bij acht tot negen procent van de woningtransacties werd geld geleend van familieleden via de familiebankconstructie. Dat is ongeveer net zo vaak als in eerdere jaren.

De financiële bijstand aan huizenkopers leidt volgens notarissen en makelaars tot beweging op de woningmarkt. Mensen die overwegen een huis te kopen maar niet genoeg kunnen lenen bij de bank, of vanwege een restschuld niet kunnen verhuizen, kunnen door de hulp toch nog verhuizen.

Schenkingen
Voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Makelaars Ger Hukker schat in dat schenkingen bij een op de zes of zeven woningen een rol spelen. Een jaar geleden was dat nog bij een op de negen woningen het geval. Door de hulp worden ook duurdere huizen gekocht.

Makelaars en notarissen geven volgens de krant aan dat veel huizenkopers genoeg konden lenen voor een kleiner huis, maar door de hulp voor een groter huis hebben gekozen.

Dinsdag presenteert de NVM zijn woningmarktcijfers over het tweede kwartaal. Daar zal volgens de krant uit blijken dat het aantal woningverkopen opnieuw is gestegen. Dat geldt ook voor de huizenprijzen.


- Pascal de Roo gebruik makend van bron: NU.nl -

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie, onze moderators zullen de inhoud vd tekst controleren en daarna z.s.m. plaatsen op deze blog.