woensdag 22 mei 2013

Tips en wetenswaardigheden voor het gebruik van uw woning



Krimpscheuren
Een krimpscheur is een dunne scheur die door het krimpen van het materiaal is ontstaan. Het materiaal is in de bouw meestal stucwerk, beton of hout. Het risico dat een krimpscheur na volledig drogen van het materiaal veel groter wordt, is zeer klein. Constructief heeft een krimpscheur geen enkele betekenis. In vrijwel iedere nieuwbouwwoning komen na verloop van tijd krimpscheurtjes en krimpnaden voor. Krimpscheuren langs plafonds en in hoeken blijft u helaas zien totdat u nieuw behang of een andere wandafwerking neemt. Eventueel kunt u ze dichtzetten met een overschilderbare acrylaat kit. De naad afkitten en daarna de kit met een vochtige kwast of spons afstrijken, omdat acrylaat kit direct na het verwerken nog oplosbaar is in water. Dit geldt ook voor de krimpnaad die tussen de trapboom en de wand kan ontstaan.


Plafonds
Vanuit esthetisch oogpunt zetten wij de V-naden in de plafonds dicht. Wij kunnen echter geen garantie geven op het uitblijven van kleine haarscheurtjes. Door de temperatuurverschillen zet de vloer uit of krimpt. Ook kan een vloer de eerste jaren iets gaan doorzakken wat ook de nodige spanningen geeft waardoor er haarscheurtjes kunnen ontstaan.


Behangklaar
Als een wand zo vlak is gemaakt, dat je er direct op kunt behangen dan is er sprake van behangklaar. Bubbels of luchtgaatjes mogen op zich wel in de wand zitten, maar er moet probleemloos op behangen kunnen worden met normaal behang. Vele (dunne) soorten behang zullen toch een voorbehandeling van de wanden nodig hebben.


Als de muren vochtig zijn
Iedere nieuw gebouwde woning bevat een grote hoeveelheid bouwvocht. Gemiddeld wel zo'n 4000 liter. Dat is normaal. Het vocht is afkomstig van 'natte' bouwmaterialen, zoals beton, cement, spuitwerk op het plafond en lijm van het tegelwerk. Ook regen die tijdens de bouw is gevallen, maakt de bouwmaterialen nat. Vaak duurt het wel een jaar voordat al dit overtollige vocht uit het huis is verdwenen. Vooral het eerste half jaar moet u er extra aandacht aan besteden.

Vocht verwijderen door stoken en ventileren
Het bouwvocht verdwijnt door alle vertrekken het eerste half jaar te verwarmen en goed te ventileren. Zet de verwarming in het begin echter niet te hoog; ongeveer 20 ºC is voldoende! Door te snelle uitdroging kan namelijk extra krimp ontstaan waardoor schade in de bouwconstructie optreedt. Goed ventileren doet u door regelmatig alle ramen een tijdje open te zetten. Als u mechanische afzuiging heeft, zet die regelmatig op de hoogste stand. Wij adviseren u de binnendeuren zoveel mogelijk open te laten staan. Daardoor vindt er een betere ventilatie plaats waardoor bouwvocht sneller verdwijnt. Ook is het risico van krom trekkende binnendeuren hierdoor een stuk minder.


Verwarmen èn ventileren?
Verwarmen en ventileren, gaat dat wel samen?
Ja, verstandig ventileren kan zelfs energie besparen. Een droge woning is namelijk sneller warm dan een vochtige woning. Door te ventileren wordt het vocht afgevoerd zodat uw woning sneller opwarmt. In de winter kan ventileren wel wat energie kosten omdat warme lucht wordt afgevoerd en vervangen door koude lucht. Maar ook dan blijft ventileren noodzakelijk om vochtproblemen in huis te voorkomen.


Spleten en roosters dicht?
Ik wil de spleten of roosters in de (binnen)deuren en kozijnen dichtmaken, kan dat?
Nee, die spleten en roosters zijn juist aangebracht om te zorgen dat de lucht in elke kamer wordt ververst. De natuurlijke en mechanische afvoer van lucht uit de woning maakt toevoer noodzakelijk. Als u bepaalde roosters of spleten dicht maakt, gaat de lucht door de overige roosters en spleten nog sneller stromen. De ventilatie van de woning raakt uit balans. Dit kan leiden tot tocht- en vochtproblemen op verschillende plaatsen in huis. Dus geen matten of tochtprofielen voor de spleten aanbrengen en roosters niet afplakken!

Schoonmaken
De woning wordt 'bezemschoon' opgeleverd. Behalve het sanitair, de tegelwerken en de glasruiten, deze worden schoon opgeleverd. Een grote schoonmaak is dus nog wel noodzakelijk.


Schoonmaakmiddelen
Schoonmaken kan met bijvoorbeeld de volgende schoonmaakmiddelen:
• Water en zachte of vloeibare zeep of een allesreiniger. Gebruik zeep echter niet in gebieden met hard water. Bij een waterhardheid groter dan 10o DH werkt zeep niet. Gebruik dan allesreiniger. De waterhardheid kunt u navragen bij uw waterleidingbedrijf.
• Afwasmiddel.
• Schuursponsjes of schuurpoeder zonder bleekmiddel.
• Huishoud- of schoonmaakazijn voor het verwijderen van kalkaanslag.
• Soda.
• Spiritus.

Uw huis wordt goed schoon met deze schoonmaakmiddelen. Andere, soms agressieve schoonmaakmiddelen, zoals chloor en ammonia, en speciale reinigers als bad- en wastafelreiniger, glassex, vlekkenreinigers en chemische ontstoppingsmiddelen zijn meestal overbodig. Ze zijn schadelijk voor uw gezondheid en voor het milieu.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie, onze moderators zullen de inhoud vd tekst controleren en daarna z.s.m. plaatsen op deze blog.