zondag 19 juni 2016

Click - Hypotheek binnen één week

Bij het afsluiten van een hypotheek moet je rekening houden met lange doorlooptijden. Een dergelijke lange termijn werd voorheen voor een groot deel veroorzaakt doordat er stukken over en weer werden gestuurd. Tegenwoordig gebeurt dit veel minder, maar de doorlooptijden zijn nog steeds lang. Digitaal aanleveren en versnelde processen en procedures bij geldverstrekkers kunnen weken besparen. De Rabobank adverteert nu met een hypotheek welke binnen één week af te sluiten is. Vaak wordt dit niet gehaald, of duurt het lang voordat je een afspraak kunt maken, wordt dit ook de trend?


Wij leven niet meer in een tijd dat banken en hypotheekadviseurs met papieren dossiers werken en hypotheken waar handmatig berekeningen op los worden gelaten om de haalbaarheid te toetsen. Indien alle stukken goed aangeleverd worden, moet het afsluiten van een hypotheek lukken binnen één week. Op termijn moet het mogelijk zijn om zelfs binnen 24 uur een hypotheek af te sluiten.

Hypotheek aanvragen: achterstanden bij geldverstrekkers

De processen voor het aanvragen van een hypotheek zijn al versneld bij geldverstrekkers. Door het herstel op de huizenmarkt en de zeer lage hypotheekrentes ontstaat er nu extra vertraging in hypotheekaanvragen door achterstanden bij geldverstrekkers. Er is een ware run ontstaan op hypotheken. Dit wordt mede veroorzaakt door huiseigenaren die hun hypotheek oversluiten. Bij het aanvragen van hypotheken houden hypotheekadviseurs al rekening met de achterstanden bij banken en verzekeraars.

Een vlotte aanlevering van stukken is belangrijk bij de acceptatie van een hypotheek

Bij het afsluiten van een hypotheek gaat er veel tijd verloren met het verzamelen van de stukken. Er worden nogal wat stukken opgevraagd. Het probleem is vaak dat niet alle stukken voorhanden zijn. Het taxeren van het huis kan bijvoorbeeld meerdere dagen in beslag nemen. Ook de door de werkgever in te vullen werkgeversverklaring kan een probleem zijn. Bij een eerste inventarisatiegesprek met de hypotheekadviseur kun je het beste alvast opvragen welke stukken in jouw situatie aangeleverd moeten worden. Door vroeg te beginnen met verzamelen, kun je het proces versnellen.

Een hypotheek afsluiten binnen één dag?

Het acceptatieproces van hypotheken kan tegenwoordig zeer snel verlopen. In theorie moet het mogelijk zijn om een hypotheek binnen één dag af te sluiten. Uiteraard moet het hierbij niet gaan om aanvragen met aandachtspunten. Een starter op de huizenmarkt met een vast inkomen en weinig bijzonderheden kan in principe direct geaccepteerd of afgewezen worden. Een ondernemer waarvan geldverstrekkers eerst de jaarstukken beoordelen is natuurlijk een ander verhaal.

Online hypotheek afsluiten is de toekomst

Online kun je al geldverstrekkers met elkaar vergelijken. Het is zelfs al mogelijk om online te toetsen of het verstandig is om je hypotheek over te sluiten. Binnen een paar jaren zal het gebruikelijk worden om het online afsluiten van hypotheken binnen één week of sneller af te wikkelen. Door slimme online toepassingen zullen de kosten ook lager uitvallen.

Wij verwachten dan ook dat technische applicaties op korte termijn zullen volgen. Wij zijn er op voorbereid!

Hypolach binnen één dag


- Pascal de Roo gebruik makend van bron: Makelaarsland en ZO hypotheken -

dinsdag 7 juni 2016

VAR verklaring verdwijnt

Dit betekent het verdwijnen van de VAR voor jou

De VAR (Verklaring arbeidsrelatie) verdwijnt in 2016. Huur je vanaf 1 mei 2016 een zzp’er in of ben je zelf zzp’er, dan geldt voor jou de nieuwe Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA).

We schreven het al eerder: werkgevers beschouwen zzp’ers steeds vaker als een alternatief voor een vast dienstverband. Ook wordt langere tijd meedraaien in een organisatie steeds normaler. Alleen was volgens de Belastingdienst het onderscheid op de werkvloer tussen medewerkers en zzp’ers niet duidelijk genoeg.

Een nieuwe wet vanaf 1 mei

In het kort komt het erop neer dat het vanaf 1 mei veel duidelijker moet zijn dat een werkgever samenwerkt met een zzp’er. Veel zzp’ers werkten namelijk te veel en te lang voor dezelfde baas. Zij deden hetzelfde werk als loondienstmedewerkers, maar dan zonder de premies voor sociale verzekeringen. Door de nieuwe Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties – verkort: DBA – kan de Belastingdienst makkelijker controleren of iemand een ‘echte’ zzp’er is of niet.

Lees ook
ZZP: wat doe je als je ziek wordt?
Er zijn 3 soorten overeenkomsten

Wat betekent dit in de praktijk? Je VAR-verklaring wordt vervangen voor een modelovereenkomst, die zowel jijzelf als je opdrachtgever ondertekenen. In een modelovereenkomst staat dat het gaat om een werkovereenkomst tussen een opdrachtgever en een zzp’er, en niet tussen een opdrachtgever en een medewerker in loondienst. Ook bevat de overeenkomst regels waar je als opdrachtgever en als zzp’er aan moet voldoen.

Er zijn drie soorten overeenkomsten:

Algemene modelovereenkomsten
Een algemene modelovereenkomst kun je gebruiken wanneer je bijvoorbeeld via een intermediair werkt en er geen direct toezicht is. Deze is opgesteld door de Belastingdienst, VNO-NCW en MKB Nederland.

Modelovereenkomsten voor branches en beroepsgroepen
Er zijn overeenkomsten die voor een specifieke branche of beroepsgroep zijn opgesteld; van bouwvakker tot huisarts en van architect tot kunstenaar. Om een voorbeeld te geven: in overeenkomst voor de bouw staat dat een zzp’er geen bedrijfskleding van zijn opdrachtgever mag dragen. Hij moet zijn eigen kleding dragen. En hij mag alleen gebruik maken van zijn eigen gereedschap. Ander voorbeeld: een zzp-vervoerder mag niet zomaar in een vrachtwagen van zijn opdrachtgever rijden.

Zolang je gebruik maakt van 1 van de modelovereenkomsten van de Belastingdienst, weet je opdrachtgever zeker dat er geen sprake is van loondienst. Hij hoeft dan geen loonheffingen in te houden en te betalen.

Individuele overeenkomsten
De werkgever en zpp’er kunnen in onderling overleg ook een eigen overeenkomst opstellen en laten beoordelen door de Belastingdienst. Goedkeuring door de Belastingdienst is overigens niet verplicht. Toch kan het wel verstandig zijn. Zo voorkom je bijvoorbeeld dat je achteraf alsnog loonheffing moet betalen.

Geen garantie

Vanzelfsprekend moet je je in de praktijk natuurlijk wel aan de afspraken in de overeenkomst houden. De Belastingdienst kan controleren op de feitelijke situatie op de werkvloer. Is er toch twijfel of overtuiging van een dienstverband, dan kan je opdrachtgever een boete en naheffingen krijgen. Deze heffingen kan hij voor een deel op jou verhalen.

De Belastingdienst stelt de komende tijd meer verschillende modelovereenkomsten op. De nieuwe regels gaan officieel vanaf 1 mei 2016 in. Er geldt een overgangsfase van een jaar.


- Pascal de Roo gebruik makend van bron: CB -

zondag 5 juni 2016

Banken traag bij hypotheekdossiers

Woningmarkt zorgt voor traagheid bij de hypotheekverstrekking door banken. Soms dreigen boetes voor huizenkopers of gaat het huis aan hun neus voorbij.
Dit schrijft de NOS op basis van een rondgang langs partijen in de markt.

Hans André de la Porte, woordvoerder bij Vereniging Eigen Huis (VEH), vertelt dat banken problemen hebben over te schakelen van hypotheekadvies, waar ze in de crisis op concentreerden, naar het in behandeling nemen van hypotheekaanvragen.

Voor zzp’ers duren de aanvragen nog langer doordat er ook meer documenten moeten worden beoordeeld.

De woningmarkt in vooral Amsterdam en Utrecht trekt enorm aan. Zo werden in de eerste drie maanden van dit jaar een vijfde meer woningen verkocht. De gemiddelde huizenprijs steeg met 5,5 procent vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder.


- Pascal de Roo gebruik makend van bron: NU.nl -