woensdag 17 december 2014

Brand in uw woning, wat moet u doen?

Niet brandwonden, maar vergiftiging door rook zorgt voor de meeste slachtoffers bij woningbranden. Elke dag breken er in Nederland tientallen woningbranden uit met jaarlijks zo’n 600 gewonden als gevolg. Een brand komt altijd onverwacht. Is uw gezin goed voorbereid op een brand in uw woning?




Bij woningbrand heeft u gemiddeld slechts drie minuten de tijd om het huis uit te vluchten. Dertig jaar geleden was dat nog zeventien minuten. Doordat bouwmaterialen en meubels steeds meer brandbare stoffen bevatten, is de vluchttijd tijd drastisch ingekort.

Rookmelders
Omdat een woningbrand binnen enkele minuten kan uitgroeien tot een dodelijke vuurzee, is het belangrijk dat u de brand zo snel mogelijk opmerkt. Rookmelders in huis zorgen ervoor dat levens worden gered.

Het is een misverstand dat u vanzelf wakker wordt wanneer er brand is. De koolmonoxide die vrijkomt bij brand, maakt u juist suf. Bovendien ruikt u niet als u slaapt. Alleen een werkende rookmelder wekt u dus op tijd!

Oefenen ontruiming
Piep, piep, piep…. de rookmelder gaat af. Wat moet u doen? Vaak zijn er wel rookmelders opgehangen in huis, maar geen afspraken gemaakt over wie wat doet als er brand uitbreekt.
Maak daarom een vluchtplan, bespreek dit met uw gezinsleden en oefen het eens. Stel een wekker in op drie minuten en ervaar hoe lastig het is om binnen deze korte tijd met het hele gezin veilig de woning te verlaten.

Wat doet u bij brand?
- Blijf rustig
- Waarschuw andere bewoners
- Verlaat direct de woning
- Vlucht via de afgesproken veilige route
- Sluit ramen en deuren achter u
- Verzamel op de afgesproken plaats buiten
- Bel 112


dinsdag 16 december 2014

Belastingplan 2015 aanvaard door Eerste Kamer

In de nacht van dinsdag 16 december 2014 op woensdag 17 december 2014 heeft de Eerste Kamer ingestemd met het Belastingplan 2015.

Kamerstukken I 2014/15, 34002, H

De Eerste Kamer nam nog een motie aan. Hierin wordt het kabinet verzocht om uiterlijk met Prinsjesdag 2015 een uitgewerkt voorstel voor de belastingherziening te presenteren aan de Staten-Generaal.

Hierin moeten de eerste concrete stappen voor 2016 worden gezet. Voorwaarde is dat men in het voorjaar van 2015 al voldoende middelen kan reserveren voor de noodzakelijke lastenverlichting.


- Pascal de Roo gebruik makend van bron: Publicatie Eerste Kamer

maandag 15 december 2014

Wet hervorming kindregelingen (WHK) en de alimentatie

Per 1 januari 2015 treedt de Wet hervorming kindregelingen (WHK) in werking.

De WHK kan gevolgen hebben voor mensen die kinderalimentatie ontvangen of betalen. Door het afschaffen van enkele kindregelingen en de invoering van een zogenaamde 'alleenstaande ouderkop' kan de berekening van het alimentatiebedrag worden beïnvloed. De Rechtspraak verwacht hierdoor een toename van het aantal wijzigingsverzoeken van alimentatieplichtigen.

Wat verandert in 2015?
Door de invoering van de WHK wordt het aantal kinderregelingen teruggebracht. Zo vervallen de 'alleenstaande oudertoeslag in de bijstand' en de 'alleenstaande ouderkorting'. Ook wordt de aftrekpost 'levensonderhoud kinderen' afgeschaft. Ouders die kinderalimentatie betalen, kunnen deze kosten per 1 januari niet meer aftrekken van de inkomstenbelasting.

Sommige groepen alleenstaande ouders kunnen vanaf 1 januari aanspraak maken op een verhoging van het kindgebonden budget met de zogenaamde 'alleenstaande ouderkop'. Deze verhoging bedraagt maximaal 3.050 euro per jaar.

Wat betekent dit voor het alimentatiebedrag?
Dat verschilt per zaak. Een rechter houdt bij het bepalen van het alimentatiebedrag rekening met de geldelijke behoefte van het kind en de draagkracht van beide onderhoudsplichtige ouders. Ook houdt hij rekening met individuele omstandigheden en verplichtingen. Als de inkomenssituatie wijzigt, mogen beide ex-partners de rechter om een herziening van de alimentatie vragen.

De WHK kan gevolgen hebben voor de geldelijke behoefte van de kinderen en voor draagkracht van een of beide ex-partners. De invoering van de alleenstaande ouderkop kan de behoefte van de kinderen doen dalen en het afschaffen van aftrekposten kan de draagkracht van een alimentatieplichtige verminderen. Als gevolg daarvan kan aanpassing van het alimentatiebedrag nodig zijn.

De Expertgroep Alimentatiezaken – bestaande uit familierechters die zich bezighouden met alimentatiezaken - heeft de aanbeveling gedaan om een eventuele alleenstaande ouderkop in mindering te brengen op de geldelijke behoefte van het kind. Daardoor kan de situatie ontstaan dat al volledig in de behoefte van de kinderen is voorzien en er geen aandeel overblijft waarin de ouders moeten voorzien. In dat geval is er geen reden om kinderalimentatie op te leggen.

Waarom geeft de Expertgroep dit advies?
De Expertgroep heeft als doel door middel van aanbevelingen een bijdrage te leveren aan de voorspelbaarheid en rechtszekerheid van rechtspraak in alimentatiezaken. De aanbevelingen zijn geen wet, rechters kunnen er in individuele zaken van afwijken.

De Expertgroep volgt met de aanbeveling over de alleenstaande ouderkop de bedoeling van de minister. Tijdens de bespreking van het wetsvoorstel in de Eerste Kamer heeft minister Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) gezegd dat 'indien door zowel de kinderbijslag als het kindgebonden budget in de behoefte van het kind wordt voorzien, [...] er geen aanspraak [is] op kinderalimentatie. Dat zal niet voor alle kinderen opgaan. De behoefte van het kind kan immers groter zijn dan hetgeen via het stelsel van kindregelingen wordt ontvangen. Dan kan er ook in de toekomst sprake zijn van zo'n verplichting.'

Het wetsvoorstel is vervolgens zonder verdere vragen van Kamerleden of toezeggingen van de minister aangenomen. Dat betekent dat als het kindgebonden budget wordt verhoogd door een alleenstaande ouderkop, dit tot een verlaging van resterende behoefte van het kind leidt.

Hoeveel wijzigingsverzoeken alimentatie verwacht de Rechtspraak?

Naar verwachting zullen er door de nieuwe regels aanzienlijk meer wijzigingsverzoeken aan de rechter worden voorgelegd. Hoeveel dat er zullen zijn, valt niet te voorspellen.


- Pascal de Roo gebruik makend van bron: eufin -

vrijdag 12 december 2014

Wat als u stormschade heeft?

Een omgevallen boom, schade aan je schuur of weggewaaide dakpannen. Dat stormschade in ons winderige land een reëel risico is, werd vandaag weer eens aangetoond. Grote kans dat het niet de laatste storm van het seizoen zal zijn. Weet jij waar je voor stormschade terecht kunt? En wat je wel of niet vergoed krijgt?

We hebben in Nederland een paar keer per jaar te maken met extreem weer. Vandaag deed een zuidwesterstorm de dakpannen rammelen. Met windstoten van 90 tot 110 kilometer per uur.

Pas stormschade bij windkracht 7
De storm van vandaag voldoet ruimschoots aan de definitie die verzekeraars voor stormschade hanteren: de schade moet veroorzaakt zijn door windstoten van minimaal 14 meter per seconde, ofwel windkracht 7. Dien je bij je verzekeraar een claim in onder de noemer ‘stormschade’, dan kan er gecontroleerd worden of er daadwerkelijk sprake was van storm op jouw locatie.

Inboedel- of opstalverzekering?
Voor stormschade aan en rond je huis, kun je terecht bij je opstalverzekering. Scheefgewaaide dakpannen, schade door een omgevallen boom, een omgewaaide schutting, dat soort werk. Voor schade in je woning, kun je terecht bij je inboedelverzekering. Ontstaat er door losgewaaide dakpannen een lekkage, waardoor je waterschade aan de meubels op zolder hebt? Die is voor je inboedelverzekering. Ook schade aan tuinmeubilair valt hieronder.

Welke schade valt onder welke verzekering?




Vergoeding Inboedel En Opstalverzekering
Het verschil tussen de inboedel- en opstalverzekering is niet altijd duidelijk, dat blijkt wel uit dit overzicht. Daarom is het verstandig je woonhuisverzekeringen bij dezelfde verzekeraar af te sluiten: dan voorkom je gedoe over eventuele schade.

Maar let op…
Er zijn nog enkele andere aandachtspunten. Zo wordt voor een omgewaaide schutting op de erfgrens vaak slechts 50% vergoed. De overige 50% is voor kosten van de buurman (of zijn verzekeraar). Ook verwacht je verzekeraar dat je potentiële schade zelf zoveel mogelijk beperkt. Wordt er storm voorspeld, dan kun je voorzorgsmaatregelen nemen. Sluit ramen en deuren en haal het tuinmeubilair naar binnen. Ook stormschade die te maken heeft met achterstallig onderhoud, zoals losliggend daklood, wordt vaak niet vergoed.

Extra eigen risico
Stormschade loopt al snel in de papieren. Daarom rekenen de meeste verzekeraars hiervoor een specifiek eigen risico, dat losstaat van de rest van je verzekering. Dit kan een vast bedrag zijn (tot ongeveer 450 euro), een percentage van de schade (vaak met een maximum van 250 à 400 euro) of een percentage van de herbouwwaarde van je woning (bijvoorbeeld 0,2%). Dit zijn belangrijke punten om op te letten wanneer je een opstalverzekering afsluit.

Wat te doen?
Geef stormschade direct door aan je verzekeraar. Overleg bij flinke schade of er meteen opgeruimd of gerepareerd mag worden: misschien wil je verzekeraar eerst een expert sturen om de schade op te nemen. Maak altijd duidelijke foto’s van de schade, deze gelden als bewijsmateriaal. Daarnaast is het belangrijk om verdere schade te voorkomen: laat afgebroken takken niet in de tuin slingeren, timmer een gebroken ruitje dicht en stut die omgewaaide schutting.

Online
Gisteren schreven wij in onze blog dat u uw schade ook online kunt melden. Dit kan het gemakkelijkst via uw persoonlijke app, maar ook via onze site. Lees meer over online melden...




- Pascal de Roo gebruik makend van bron: wegwijs -

Stormschade?





Online melden

donderdag 11 december 2014

Uw persoonlijke POLISMAP







U kunt nu met uw logingegevens inloggen op uw eigen Polismap en uw polissen inzien, wijzigingen aan ons doorgeven of rechtstreeks uw schade melden. 24/7 bereikbaar, wel ZO makkelijk.

Dat de smartphone en tablet een steeds belangrijkere rol innemen in de financiële dienstverlening blijkt onder andere uit gebruikscijfers van de bancaire apps. Inmiddels worden apps meer gebruikt dan de bestaande internetapplicaties via pc's!

Naast onze site kunnen wij u dus met onze Polismap app nu altijd en overal online service bieden.

U kunt de app zelf downloaden om de uitgebreide mogelijkheden en gebruiksvriendelijke vormgeving te ervaren.

Klik hieronder op de betreffende link om naar de App store of Google Play te gaan.



Login of download de app


- Pascal de Roo gebruik makend van bron: ZO.nl -

dinsdag 9 december 2014

Nog strengere hypotheeknormen 2015

Strenge hypotheeknormen 2015 worden niet versoepeld of uitgesteld...

Minister Stef Blok (Wonen) maakte dat dinsdag duidelijk in de Tweede Kamer.

De normen van het instituut voor budgetvoorlichting moeten voorkomen dat mensen in de financiële problemen komen door te hoge lasten.

Het CDA had Blok gevraagd om de regeling op z'n minst uit te stellen en in de tussentijd om de tafel te gaan met de makelaars en met de werkgeversorganisaties. Die keerden zich tegen de aanscherping van de normen, die vooral zal gelden voor de lagere inkomens.

Ze vrezen dat de strengere normen het herstel van de woningmarkt belemmeren.

CDA

Blok bracht CDA-Kamerlid Sander de Rouwe in herinnering dat het in 2012 twee CDA-ministers waren die bepaalden dat advies van het budgetinstituut Nibud bepalend zou zijn bij de hypotheeknormen.

Hij wees er ook op dat de leennormen voor zeer energiezuinige woningen ruimer worden. Volgens Blok kunnen banken ook nog altijd 'maatwerk' leveren.

Nibud

Nibud maakte in november bekend dat de maximale hypotheek ten opzichte van het inkomen volgend jaar daalt.

Inkomens tot 28.000 euro kunnen volgens de percentages van het Nibud 3 tot 6,5 procent minder lenen. Voor hogere inkomens ligt het percentage 0,5 tot 3 procentpunt lager.

Als de hypotheekrente wordt meegewogen, kunnen Nederlanders volgend jaar wel meer lenen. De rente is namelijk dit jaar fors gedaald.

Nibud heeft de maximale financieringslast anders berekend. Zo wordt er rekening gehouden met mogelijke onvermijdbare uitgaven, als hoge zorgkosten of de komst van kinderen.



- Pascal de Roo gebruik makend van bron: NU.nl -

ZOOO.OOO dat zijn handige (eindejaars) tips

Omdat er veel fiscale zaken in 2015 verschillen van de huidige regelingen en regels hebben wij de verschillen per onderdeel vastgelegd op onze speciale actiesite.


  • Werkgevers
  • Werknemers
  • Oudedagsvoorzieningen
  • Eigen woning
  • Vermogen
  • etc, etc
Allemaal keurig terug te lezen op WWW.ZOOO.OOO

woensdag 3 december 2014

Uw eigen huis en de wijzigingen in 2015

Wat brengt 2015 voor huizenbezitters en huurders? De rente op een restschuld wordt langer aftrekbaar, de maximale hypotheekrente-aftrek gaat verder omlaag en elke huizenbezitter krijgt een energielabel.
Op fiscaal gebied gebeurt er het nodige met de eigen woning in 2015. Zo maakt de overheid enkele tijdelijke maatregelen die de doorstroming in de woningmarkt moeten bevorderen permanent.
Ook worden er nieuwe stappen gezet in de verlaging van de maximale hypotheekrente-aftrek en de maximale hypotheeksom. En wie nog geen energielabel heeft krijgt er alsnog een.

Er gaat dus veel veranderen voor huizenbezitters. De belangrijkste wijzigingen op een rij.





Maximale hypotheeksom beperkt

Om de kredietverlening aan banden te leggen wordt de maximale hoogte van de hypotheek ten opzichte van de woningwaarde (de zogeheten loan-to-value-ratio) met nog eens 1 procentpunt verlaagd, naar 103 procent, inclusief 2 procent overdrachtsbelasting.
Uiteindelijk moet deze ratio in 2018 uitkomen op 100 procent. Concreet betekent dit dat je vanaf dan niet meer bij de bank kunt aankloppen om de bijkomende kosten te lenen, bij de aankoop van een huis. Hierbij moet je bijvoorbeeld denken aan de kosten voor een notaris of een makelaar.
Hypotheekrente: aftrek half procentpunt lager

Ook de maximale hypotheekrente-aftrek gaat stapsgewijs omlaag. In 2042 moet de grens uitkomen op 38 procent. Voor de hoogste inkomens gaat de maximale hypotheekrenteaftrek komend jaar met een half procentpunt omlaag naar 51 procent. De opbrengst wordt teruggesluisd door een verlenging van de derde schijf van de inkomstenbelasting.
Val je met je inkomen in het toptarief, dan kun je overwegen om nog voor de jaarwisseling een deel van de hypotheekrente van volgend jaar vooruit te betalen, zodat je nu nog profiteert van het iets lagere tarief. Je mag maximaal zes maanden rente vooruit te betalen.
Restschuld fiscaal aftrekbaar

Staat je huis onder water en wil je verhuizen? Dan komt de overheid je tegemoet. De maximale periode waarop je de rente op een restschuld mag aftrekken stijgt van tien naar vijftien jaar. Deze verlenging geldt voor restschulden die tussen 29 oktober 2012 en 2017 zijn ontstaan.
Dubbele last hypotheekrente: langer aftrekbaar

Wie een nieuw huis heeft gekocht, maar zijn oude huis niet kwijt kan, mag nog drie jaar de hypotheekrente voor beide woningen aftrekken (volgend op het jaar waarin het huis leeg in de verkoop is gezet). Deze termijn zou komend jaar terug gaan naar twee jaar, maar de overheid heeft dat teruggedraaid.
Huis in aanbouw

Ook voor een gekocht, maar nog in aanbouw zijnd huis is de rente nog drie jaar aftrekbaar.
Rente-aftrek na verhuur

Ook een andere tijdelijke maatregel wordt permanent gemaakt: de terugkeerregeling. Het blijft mogelijk om opnieuw hypotheekrenteaftrek te krijgen als je woning te koop staat en tijdelijk verhuurd is geweest.
Overdrachtsbelasting bij doorverkoop

Als je nu je huis binnen drie jaar doorverkoopt, ben je geen overdrachtsbelasting verschuldigd. Die termijn gaat komend jaar omlaag, naar waarschijnlijk zes maanden. Voor woningen waarvan de eerste overdracht nog voor de jaarwisseling plaatsvindt, geldt nog wel een termijn van drie jaar.
Verhoogde schenking

Er komt een eind aan de tijdelijk verruimde belastingvrijstelling van 100.000 euro voor schenkingen voor de eigen woning. De vrijstelling gaat weer terug naar 51.407 euro en wordt dan weer beperkt tot schenkingen van ouders aan kinderen. Ook geldt er weer een leeftijdsgrens van 18 tot 40 jaar.
Eigenwoningforfait

Voor huizen met een woz-waarde hoger dan 1.040.000 euro gaat het eigenwoningforfait in januari omhoog van 1,8 procent naar 2,05 procent. Die verhoging geldt alleen voor het deel van de woz-waarde boven die grens.
Voor het gedeelte onder 1.040.000 euro stijgt het forfait van 0,7 procent naar 0,75 procent. Heb je een huis met een woz-waarde van 200.000 euro, dan betaal je circa 100 euro bruto meer belasting, aldus de Vereniging Eigen Huis.
NHG

De komende jaren zullen minder mensen in aanmerking komen voor het rentevoordeel van een lening met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). De NHG-grens wordt de komende jaren namelijk stapsgewijs verlaagd naar 225.000 euro op 1 juli 2016. Op 1 juli volgend jaar zakt de bovengrens naar 245.000 euro. Nu is dat nog 265.000 euro.
Energiebesparende maatregelen

Wil je energiebesparende maatregelen meefinancieren met je hypotheek, dan krijg je komend jaar wat meer ruimte. De extra ruimte stijgt met 1.000 euro naar 9.000 euro. Je moet wel een bruto jaarinkomen hebben van minimaal 32.000 euro. Ook mag je totale hypotheek niet uitkomen boven de 106 procent van de marktwaarde van het huis.
Energieneutrale huizen

Het hypotheekbedrag dat eigenaren van een ‘nul op de meter’ woning (een energieneutraal huis) extra kunnen lenen wordt verhoogd van 13.500 euro naar 25.000 euro. De bouwer moet wel minimaal tien jaar de energieprestatie van de woning garanderen. Ook moet ook hierbij het bruto jaarinkomen minimaal 32.000 euro zijn.
Energielabel

Vanaf 1 januari gaat het vereenvoudigde energielabel van start, dat een indicatie geeft hoe energiezuinig een huis is.
In de loop van komend jaar ontvangt elke huiseigenaar die nog geen energielabel heeft een indicatief label van de overheid, waarbij een inschatting is gemaakt op basis van het bouwjaar en de woningkenmerken. Heb je extra energiebesparende maatregelen genomen, dan kun je een gecorrigeerd label aanvragen.
Lage btw

Het verlaagde btw-tarief van 6 procent voor arbeidskosten voor renovatie en herstel van woningen met een half jaar wordt verlengd tot 1 juli 2015. Pas daarna gaat het tarief weer omhoog naar 21 procent. Voorwaarde is wel dat je huis ouder moet zijn dan twee jaar. Voor de materialen ben je wel het verhoogde tarief verschuldigd.
OZB: gemeenten verhogen belasting

Wie had gehoopt minder gemeentelijke belastingen te hoeven betalen omdat de woz-waarde (waar de gemeentelijke lasten op zijn gebaseerd) met gemiddeld 3,3 procent is gedaald, komt bedrogen uit. De onroerende zaakbelasting (OZB) stijgt komend jaar met gemiddeld 2,4 procent, zo blijkt uit een inventarisatie van de Vereniging Eigen Huis.
De stijging ligt wel onder de norm van gemiddeld 3 procent die het Rijk voor 2015 heeft vastgesteld. Er zitten wel grote verschillen tussen gemeenten: er zijn plaatsen waar de ozb met een tweecijferig percentage stijgt (bijvoorbeeld Helmond, Zevenaar en Uitgeest), maar ook gemeenten die een daling doorvoeren (zoals Arnhem en Rhenen).
… en overige lasten stijgen ook

De afvalstoffen- en rioolheffing stijgen volgend jaar gemiddeld met een kleine 2 procent. De totale gemeentelijke woonlasten (ozb, afvalstoffen- en rioolheffing) nemen volgend jaar met gemiddeld 14 euro toe naar 712 euro.
Woz-waarde

De woz-waarde van elk huis wordt komend jaar voor iedereen openbaar, zodat je de waarde van jouw woning kunt vergelijken. Wanneer dat precies gaat gebeuren is nog niet bekend.
Energierekening: netwerkkosten lager

De tarieven die netbeheerders komend jaar mogen rekenen voor het transport van gas en elektriciteit, gaat fors omlaag: met circa 25 euro op jaarbasis per huishouden.
Juich echter niet te vroeg. Als de leveringskosten en energiebelasting stijgen, kan het voordeel weer teniet worden gedaan. De netbeheer- en meterkosten maken namelijk slechts zo’n 19 procent van de energienota uit.
Verder moet je bedenken dat de heffing ‘opslag duurzame energie’ vanaf januari omhoog gaat. Deze heffing betaal je via je energienota. Volgens de Vereniging Eigen Huis gaat een gemiddeld gezien hierdoor jaarlijks ruim 13 euro meer betalen. Met de opbrengst worden duurzame energieprojecten gestimuleerd.
Huur: nieuwe inkomensgrens

De inkomensgrens voor toewijzing van een sociale huurwoning stijgt vanaf 1 januari van 34.678 naar 34.911 euro.
De liberalisatiegrens (de grens die bepaalt of een woning in de sociale of vrije sector valt) gaat dan omhoog van 699,48 euro naar 710,68 euro.
Een woning met een huurcontract dat in 2015 ingaat en een aanvangshuurprijs die daarboven ligt, geldt dan dus als vrije sectorwoning. Deze grens wordt vanaf 2016 voor drie jaar bevroren.
Huurtoeslag: maximale grens

710,68 euro wordt ook de maximale huurgrens om in aanmerking te komen voor huurtoeslag. Voor jongeren onder 23 jaar mag de maandhuur volgend jaar maximaal 403,06 euro zijn om huurtoeslag te kunnen krijgen. Nu is dat nog 389,05 euro.
Huurverhoging

Voor huishoudens in gereguleerde huurwoningen met een gezamenlijk inkomen boven de toewijzingsgrens, mag de huur extra omhoog bij de jaarlijkse huurverhoging.
Heb je een gezamenlijk inkomen tussen 34.229 euro en 43.786 euro, dan geldt een maximaal toegestane huurverhoging van het basishuurverhogingspercentage plus 0,5 procent. Verdien je meer, dan geldt een opslag van 2,5 procent. De overheid gaat bij het vaststellen van de inkomensafhankelijke huurverhoging uit van het inkomen en de toewijzingsgrens van twee jaar geleden.

Lees ook:
Hele artikel op Z24


- Pascal de Roo gebruik makend van bron: Z24 -