Het is weer tijd voor de belastingaangifte. In principe dient je aangifte over 2012 vóór 1 april verstuurd te worden, zeker als je een snelle afhandeling wilt.
1. Elektronische aangifte: de gevolgen van je keuzes direct zichtbaar
Binnen het huidige belastingstelsel mag je een aantal keuzes maken (zie tip 3) die de hoogte van het bedrag dat je moet betalen of terugontvangt sterk kunnen beïnvloeden. Als je gebruik maakt van een elektronisch aangifteprogramma kun je snel zien wat de gevolgen zijn van de door jou gemaakte keuzes. Bovendien heb je, indien je elektronisch aangifte doet je geld meestal sneller terug. Het aangifteprogramma kan je downloaden via de site van de belastingdienst, www.belastingdienst.nl. Denk er wel aan tijdig je DIGID code aan te vragen.
2. Vooringevulde aangifte
Na 1 maart 2013 kun je het programma via www.belastingdienst.nl downloaden en kun je gebruikmaken van de vooraf ingevulde aangifte. Dit is een service waarbij de belastingdienst alvast zo veel mogelijk gegevens invult in de elektronische aangifte. De gegevens, zoals je loon en de WOZ-waarde van je huis, gaan over 2012. Deze gegevens krijgt de belastingdienst van andere instanties, zoals je werkgever, uitkeringsinstantie of gemeente. Met deze service wil de belastingdienst het makkelijker maken om aangifte te doen. Het is wel verstandig de door de belastingdienst verstrekte gegevens goed te controleren op fouten.
3. Fiscaal partnerschap: optimale verdeling gemeenschappelijke inkomsten en uitgaven
Ben je gehuwd of heb je een geregistreerd partnerschap dan ben je automatisch elkaars fiscale partner. Dit heeft als groot voordeel dat je de zogeheten “gemeenschappelijke inkomsten en uitgaven” in de voor jou meest gunstige verhouding mag verdelen. Voorbeelden hiervan zijn de renteaftrek samen met het eigenwoningforfait en bijvoorbeeld betaalde alimentatie. Het is even puzzelen maar het loont de moeite. Zoals hiervoor vermeld, kunnen elektronische aangifteprogramma's je helpen bij het maken van de juiste keuzes. Ben je ongehuwd samenwonend, dan ben je niet automatisch elkaars fiscale partner. Of je wel of niet fiscale partner bent, hangt af van een aantal factoren. Lees meer over samenleven en de fiscus.
4. Pas getrouwd: het hele jaar fiscaal partner
Ook wanneer je in de loop van 2012 bent getrouwd, mag je toch net doen alsof je het gehele jaar fiscaal partner bent geweest. Dit is niet mogelijk indien je in 2012 al iemand anders als fiscale partner hebt gehad.
5. Pensioentekort: aftrek lijfrentepremie mogelijk
Indien je premies voor een lijfrente in aftrek wil brengen, zul je moeten aantonen dat je te weinig pensioen opbouwt. Dit is al heel snel het geval indien je een auto van de zaak bezit, een variabel inkomen hebt zoals provisie of winstdeling of wanneer je pensioenregeling niet optimaal is. Het bedrag dat je over 2012 als lijfrente in aftrek mag nemen wordt de jaarruimte genoemd. Zie hiervoor de jaarruimte-indicator.
6. Aftrek kosten levensonderhoud voor kinderen onder de 21 jaar
Onder voorwaarden kan een vast bedrag als aftrekpost worden opgevoerd. Eén van de voorwaarden is dat er pas aftrek wordt gegeven als er geen recht bestaat op kinderbijslag. Daarnaast is er een bepaald minimum bedrag aan bijdrage vereist. Voor de exacte regels kun je terecht bij je adviseur.
7. Let goed op het controlethema van de Belastingdienst
Elk jaar kiest de Belastingdienst een controlethema bij de aangifte waarop extra gelet wordt. Besteed hier bij de aangifte dan ook extra aandacht aan. Het thema voor de aangifte over 2012 is het verhogen van de hypotheek en de (on)terechte aftrek van lijfrentepremies.
8. Hypotheekrente-aftrek: soms voor twee eigen woningen
Normaal gesproken mag je slechts voor één woning hypotheekrente in aftrek brengen. Heb je echter een nieuwe woning gekocht maar je oude nog niet verkocht, dan is er een uitzondering. In dat geval mag je gedurende maximaal het lopende kalenderjaar en de daarop volgende twee jaar de hypotheekrente voor beide woningen in aftrek brengen. De oude woning moet wel te koop staan en leeg zijn. Een dergelijke regeling geldt ook in de situatie waarbij je nieuwe woning nog in aanbouw is.
9. Echtscheiding: toch renteaftrek voor vertrekkende echtgenoot mogelijk
De vertrekkende echtgenoot mag tot twee jaar na het gescheiden gaan wonen, de voormalige echtelijke woning nog opgeven als eigen woning. Dit betekent dat de renteaftrek (en het eigenwoningforfait) nog (deels) aan de vertrekkende echtgenoot kunnen worden toegewezen. De vertrekkende partner kan dit eigenwoningforfait als alimentatie op zijn inkomen in mindering brengen. Dit geldt alleen zolang de achtergebleven echtgenoot in de oude woning blijft wonen. Deze echtscheidingsregeling geldt ook voor mensen die ongehuwd hebben samengewoond en voor fiscaal partner zijn geweest.
10. Onderhoudskosten rijksmonumentenpand aftrekbaar
Als je in 2012 de bezitter bent van een rijksmonumentenpand, dan kan je de kosten voor onderhoud onder bepaalde voorwaarden aftrekken. De kosten mag je aftrekken als voldoet aan onderstaande voorwaarden:
Je was in 2012 eigenaar van het rijksmonumentenpand;
Het pand stond ingeschreven in het Rijksmonumentenregister;
Je betaalde de kosten in 2012, welke hoger waren dan een bepaald bedrag (de drempel).
Heb je nog vragen? De belastingaangifte is voor veel mensen een jaarlijks terugkerend ongemak. Niemand vindt belasting betalen leuk en dan is het ook nog eens ingewikkeld.
Met name bij ingewikkelde kwesties is het goed om even contact op te nemen. Veel zaken hebben namelijk niet alleen fiscale consequenties maar beïnvloeden ook je oudedagsvoorzieningen en/of je vermogen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de volgende situaties:
je hebt een echtscheiding achter de rug;
je inkomen fluctueert jaarlijks (variabel loon, provisie, winstdeling);
je bent afgelopen jaar van werkgever veranderd;
je hebt afgelopen jaar een ontslagvergoeding gekregen;
je bent onlangs voor jezelf begonnen;
je wilt een schenking doen of je hebt er een ontvangen.
ZO.nl werkt op het gebied van aangifte samen met Wils Accountancy en kunnen u dus helpen bij uw vraagstukken en aangiften. Maak vandaag nog een afspraak.
-
Bron Hypotheker -